Studie: Framtida risker med förmaksflimmer

Personer som drabbas av förmaksflimmer i samband med operation har åtta gånger högre risk att även få flimmer i framtiden. Förmaksflimmer ökar risken för både hjärninfarkt, hjärtsvikt och tidig död. Men forskare från Örebro visar hur risken kan minska.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-09
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I Sverige drabbas cirka tre procent av befolkningen av förmaksflimmer i någon form och risken ökar med stigande ålder. Nu har hjärtspecialisten Espen Fengsrud i sin avhandling undersökt förmaksflimmer i samband med kranskärlsoperation. Han ville ta reda på om det finns några framtida risker för förmaksflimmer, sjuklighet och dödsorsak.

– En annan studie där patienterna följdes upp efter femton år visade att förmaksflimmer i samband med kranskärlsoperation är en riskfaktor för bortgång i förtid. Det är oavsett om flimret uppkommer före eller efter operation, säger Espen Fengsrud, överläkare på hjärt-lungkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Läs även: Frågor och svar om förmaksflimmer

Han menar att dessa patienter måste följas upp bättre än vad de gör idag.

Annons
Annons

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

 Titthålskirurgi ska undvika förmaksflimmer

I sin avhandling undersökte Espen Fengsrud även titthålskirurgi, så kallad endoskopisk ablation. Det visade sig att metoden var säker och effektiv och minskade risken för framtida förmaksflimmer, jämfört med konventionell behandling

Läs även: Tips till dig som har eller misstänker förmaksflimmer

– Alla patienter monitorerades kontinuerligt under ett år via en rytmdetektor som opererades under huden. Dessutom följdes de med ultraljud, arbetsprov och livskvalitetsenkäter under året. Hjärtats pumpförmåga förbättrades, fysisk arbetsförmåga ökade och det ledde till subjektivt förbättrad hälsa, säger Espen Fengsrud.

    Källor

  • Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/formaksflimmer-vid-operation-okar-risken-for-framtida-hjarninfarkt/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu