Blodkärl kan skapas på en vecka

Tekniken med att skapa vävnader med hjälp av stamceller har tagit ett stort steg framåt. Nu har forskare lyckats bygga ett nytt blodkärl på endast sju dagar.

Publicerad den: 2014-10-27
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

För tre år sedan fick en patient vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset ett nytt blodkärl som var framodlat av patientens egna stamceller. Bakom idén och ingreppet låg Suchitra Holgersson, professor i transplantationsbiologi vid Sahlgrenska akademin, samt Michael Olausson som är kirurg och överläkare vid Transplantationscentrum och professor vid Sahlgrenska akademin.

Nu publicerar forskarna en ny studie som baseras på två ytterligare transplantationer som utförts på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det handlar om två barn som saknade en ven som transporterar blodet från mag- och tarmkanalen till levern.

- Genom att operera in ett nytt blodkärl som odlats fram med patienternas egna stamceller kunde vi koppla samman levern och tarmen igen och bota dessa två patienter, säger Michael Olausson till forskning.se.

Annons
Annons

Under planeringsstadiet för transplantationerna fick Suchitra Holgersson en idé om hur stamceller skulle utvinnas från patienterna utan att involvera benmärgen.

– Att borra in i benmärgen är en mycket smärtsam behandling och för att underlätta för patienterna beslöt jag att försöka utvinna stamceller ur blod istället för benmärg, säger Suchitra Holgersson till forskning.se.

Det krävdes ungefär tre matskedar blod för en tillräcklig portion stamceller. Dessutom märkte Suchitra Holgersson en annan positiv bieffekt. Blodet hjälpte till att påskynda tillverkningsprocessen och det tog endast en vecka att odla fram ett nytt blodkärl, jämfört med en månad som tidigare.

Annons
Annons

I dag har två av tre barn fungerande blodkärl och mår bra. Det tredje barnet står fortfarande under medicinsk övervakning och läget är mer oklart.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Göran 2014-10-27 16:14 (5 år sen)

  Lite dumt med så stor reklamruta i mobilen.
  Kan inte lösa något före "lyckats bygga ett nytt"
  Kan man stänga den helst?

 • Avatar Negar Riahi 2014-10-28 09:03 (5 år sen)

  Det är otroligt att kunna göra detta!
  Man kan ha Aloe Vera som stärker och vidgar blodkärlen och rensar dem, så att man kan ha bra blodcirkulation!

 • Avatar Anna-Cajsa Torkelsson 2014-10-28 13:59 (5 år sen)

  Hej Göran! De vanliga annonserna ska försvinna om du bara scrollar nedåt. Kan det ha varit en pop up-annons? Just nu har vi en annons om en enkät om psoriasis, men den kan du ta bort genom att klicka på "Nej tack". Hälsar Anna-Cajsa, redaktör på Netdoktor


Annons
Annons
Annons