Högt blodtryck, fetma och rökning orsakar flest dödsfall i världen

Undernäring och smutsigt vatten står inte längre på topp-tio-listan över riskfaktorer för dödsfall i världen. En ny studie visar att högt blodtryck, rökning och fetma är de viktigaste orsakerna till dödsfall globalt.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-09-11
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Antalet livsstilssjukdomar i världen ökar. Konsekvensen av det blir att antalet förtida dödsfall också ökar. En ny studie som publiceras i medicintidskriften The Lancet visar att fetma, högt blodtryck och rökning är de viktigaste riskfaktorerna för dödsfall globalt.  

Högt blodtryck ökar

Forskaren Lars Barregård vid Sahlgrenska akademien har tillsammans med andra forskare runt om i världen kartlagt 30,8 miljoner dödsfall i 188 länder.  Siffran är en ökning med 20 procent sedan initiativet till undersökningen togs 1990.

Till Dagens Medicin säger Lars Barregård att konsekvensen av ett ökande välstånd är att vi får se mer av de livsstilssjukdomar vi haft länge i Västeuropa och USA.

Annons
Annons

– Högt blodtryck är en livsstilsfaktor, när vi blir överviktiga stiger blodtrycket liksom när vi får i oss för mycket salt, säger Lars Barregård till Dagens Medicin.

Under 2013 orsakade högt blodtryck 10,4 miljoner dödsfall runt om i världen vilket är en ökning med 49,1 procent jämfört med 1990 då initiativet till undersökningen togs.

Förtida dödsfall kan minskas 

Nu hoppas forskarna att man genom förebyggande insatser och en god hälsopolitik kan bidra till minskad rökning, bättre kost och mindre luftföroreningar. På så vis kan en stor del av dödsfallen i världen minskas.

Annons
Annons

– Alla de här 31 miljonerna dödsfall är sådana som i princip kan förebyggas, säger Lars Barregård till Dagens Medicin.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2015-11-1 15:23 (5 år sen)

  Jag skulle kunna bli missionär inom LCHF, men kanske utesluta HF.
  Äter nu kost med lite kolhydrater och inget socker . Har gått ner 10kg.
  Mår som en prins, och det bästa av allt, jag är nästan aldrig hungrig.
  Äter dock inte så mycket fett som rekommenderas, men vem har hört att någon svälter ihjäl i Sverige, om man inte har någon sjukdom typ anorexi.

  Bosse

 • Avatar 2015-09-12 00:23 (5 år sen)

  Vad gör jag åt mitt blodtryck? Det blir högt om jag skrattar, blir arg, frustrerad, ledsen,
  Jag äter 3 mediciner mot det varje dag Jag mår bra, kunde må bättre om jag slapp 3 mediciner, dom stressar mig. Vill gärna ha 1 tablett i stället för 3,


Annons
Annons
Annons