Hjärtpatienter tar betablockerare i onödan

Patienter som haft hjärtinfarkt utan efterföljande hjärtsvikt behandlas ofta med betablockerare i onödan. Det enligt en ny studie från universitetet i Leeds.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-31
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

I en studie gjord vid universitetet i Leeds i England ifrågasätter forskare nyttan med behandling av betablockerare hos patienter utan efterföljande problem med hjärtsvikt. Studien visar på att effekten i många fall är tveksam.

Har du hjärtsvikt - testa dig här!

Rekommendationer skiljer sig 

Rekommendationerna för behandling med betablockerare efter hjärtinfarkt skiljer sig dessutom åt internationellt. I USA rekommenderas alla patienter beta blockad efter hjärtinfarkt, oavsett om de har efterföljande problem med hjärtsvikt eller inte. I EU är rekommendationen för samma patientgrupp att betablockerare används som tilläggsbehandling.

Annons
Annons

I studien ingick totalt data från 179 810 patienter vilka överlevt en hjärtinfarkt och vårdats på sjukhus, men som inte hade efterföljande hjärtsvikt eller hjärtrytmrubbningar. Ungefär 95 procent av alla patienter fick efterföljande behandling med betablockerare.

Läs också: Hjärtsvikt - här är symtomen att observera 

Påvekade inte dödsutfallet 

Forskarna tittade på ettårsöverlevnaden hos samtliga patienter och resultaten visade att den inte skiljer sig åt beroende på om man fått betablockerare eller inte. Resultaten, menar de, stödjer andra liknande studier som pekar på en tveksam nytta med rutinmässig förskrivning av betablockerare till infarktpatienter utan efterföljande hjärtsvikt.

Annons
Annons

Läs också: Läkarens uppmaning: "Ta hjärtsvikt på allvar" 

Förutom en onödig belastning på hälso- och sjukvårdsbudgetarna påpekar forskarna att patienter i dessa fall även utsätts för onödiga risker för biverkningar. Dessa består bland annat av yrsel, trötthet och kalla händer och fötter.

Studien var dock en observationsstudie och den säger inget om det faktiska sambandet mellan överlevnad och behandling med betablockerare.

Läs också: Kunskapen om hjärtsvikt måste öka 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons