Hjärtceller nybildas livet ut

Annons
Annons
Annons
Nu visar forskning att det bildas nya hjärtceller under hela livet. Tidigare har det rått delade meningar och tvekan bland forskare om hjärtats celler förnyas och i så fall i vilken omfattning.&nbspForskare hoppas nu att den&nbspnya upptäckten&nbspbland annat ska kunna leda till nya behandlingsmetoder vid hjärtinfarkt.

Det är under ledning av professor Jonas Fris&eacuten som en forskargrupp vid Karolinska institutet har studerat och kommit fram till att hjärtats celler faktiskt förnyas under hela livet. Hos en person i 20-årsåldern byts 1 procent ut varje år. Förvisso avtar processen successivt men hos en 75-åring byts fortfarande 0,45 procent av cellerna ut årligen. Forskarna utvecklade en teknik som använder sig av kol 14-metoden&nbspnär de undersökte hjärtcellernas livslängd. Kol 14-halterna har varierat mycket under de senaste decennierna och det är mängden av ämnet som ger en möjlighet att beräkna hur gammal varje enskild cell är.

Jonas Fris&eacuten är nöjd över resultatet och menar att de nya fynden&nbspförhoppningsvis kan&nbspleda till nya behandlingsmetoder vid till exempel hjärtinfarkt, där hjärtceller förstörs.
– Den nya kunskapen att hjärtceller kan nybildas kommer att motivera forskning syftande till att hitta sätt att stimulera nybildning för att ersätta hjärtceller som har förlorats, konstaterar han.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons