Carina har högt kolesterol och högt blodtryck

Carina har hela livet ätit sunt och motionerat. Ändå fick hon för några år sedan beskedet att hon har både högt blodtryck och högt kolesterol.

Publicerad den: 2014-12-12
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson

Annons

– Jag blev faktiskt förbannad. Jag har alltid sett till att äta rätt och röra på mig. Såklart kände jag mig uppgiven när jag förstod att det inte hade haft någon effekt.

Högt kolesterol och högt blodtryck hänger ihop

Carina jobbar själv som sjuksköterska och har ofta kostsamtal med sina patienter. Därför kändes beskedet om det höga blodtrycket och kolesterolvärdena extra ironiskt. Men det är inte bara kost och motion som påverkar dina blodfetter – utan också ärftlighet, vilket Carina är övertygad om gäller i hennes fall.

Annons
Annons

– Pappa hade skyhögt blodtryck. Han fick massor med mindre proppar och sedan en stor hjärtinfarkt som han dog av. Jag har hela tiden vetat att jag också skulle få högt blodtryck.

Högt blodtryck orsakar inte i sig högt kolesterol, men ofta hänger de båda ihop. Var och en för sig ökar de risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, men tillsammans mångdubblar de risken. Som sjuksköterska är Carina extra medveten om vad hennes kolesterolvärden och blodtryck kan göra med kroppen.

Annons
Annons

– Men jag är inte den typen av människa som går och oroar sig över saker som jag inte kan göra något åt. Jag kan lika gärna få cancer och dö om ett halvår, sådant vet man ju aldrig.

Svårt att motivera sig till att leva sunt

Men alltsedan läkarbesöket när hon fick reda på att både blodtrycket och kolesterolvärdet låg för högt har hon haft svårt att motivera sig till att leva sunt.

– Jag vill inte påstå att jag äter urdåligt och jag försöker fortfarande att hålla mig undan fett. Men det spelar ju inte så stor roll vad man gör om man har anlag för det här.

Det finns flera typer av mediciner som sänker halterna av blodfetter. Carina har provat två olika typer av blodfettssänkande preparat, men fick svåra biverkningar av båda. Den ena medicinen gav henne muskelvärk och den andra fick hon magsmärtor av, så nu har hon valt att inte ta någon medicin alls.

– Jag vill inte råda någon annan kring hur de ska göra, för de här preparaten kan mycket väl fungera för andra. Men själv känner jag att jag hellre dör några år för tidigt än att jämt gå runt och ha ont i musklerna eller i magen, säger hon. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons