Nyhet | Graviditet

Nytt hopp för barnlösa till följd av myom

Annons

Dagen efter-piller kan bidra till att kvinnor med myom i livmodern lättare kan få barn, enligt en ny studie.
– Akutpreventivmedlet kan hjälpa de här kvinnorna att bli smärtfria och behålla sin fertilitet. I dag opereras många kvinnor mot myom och det innebär risker. Vissa får andra läkemedel som ökar risken för benskörhet, säger Alicia Armstrong, forskare i gynekologi i Bethesda, USA.

Ungefär var fjärde kvinna drabbas av myom, som ökar risken för missfall. Myom kan beskrivas som ett slags utväxter/knutor av muskelvävnad i livmodern. Myomknutorna kan bli upp till en decimeter stora gör de det svårt för ett embryo att växa i livmodern, vilket i sin tur leder till att många graviditeter slutar i missfall, skriver Dagens Nyheter på nätet.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Myomen minskade rejält

Alicia Armstrong har studerat totalt 57 amerikanska kvinnor i åldrarna 25-50 år, som antingen fick en substans som kallas ulipristalacetat, som hämmar upptaget av gulkroppshormonet, eller verkningslösa piller. Under tre månaders tid tog kvinnorna medlet dagligen.
– Vi såg att myomen minskade rejält hos upp till 80 procent av kvinnorna som fick läkemedlet. Blödningarna minskade också, vilket ger kvinnorna bättre livskvalitet, säger Alicia Armstrong.

Annons
Annons

Ulipristalacetat används i så kallade dagen efter-piller då det även stoppar även ägglossningen. När kvinnorna följdes upp ett par månader senare kunde man se att de som slutade ta läkemedlet fick tillbaka sin ägglossning.
– De hade då betydligt mindre myom i livmodern vilket ökar deras chanser att bli gravida.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu