Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Förlossning

Åtta vanliga frågor inför en förlossning

Varje kvinna som kommer till oss för att föda sitt barn, har sin egen historia. Det är min uppgift att möta henne där hon är, och göra henne trygg. Det menar barnmorskan Eva Samuelsson som har arbetat på Danderyds kvinnoklinik i nära 20 år.


Publicerad den: 2014-01-08

Annons

Barnmorskan Eva Samuelsson på Danderyds sjukhus svarar på 8 vanliga frågor inför en förlossning.

Åtta vanliga frågor

Vad händer om jag går över tiden?

En normal graviditet är 37 till 42 veckor även om man brukar säga 40 veckor. När du har gått 42 veckor planerar vi in dig för igångsättning, så kallad induktion. Kommer värkarbetet igång innan dess är det bra, eftersom det är din egen kropp som styr och det brukar vara det bästa. En igångsättning kan ta lång tid.

Annons
Annons

Varför ska jag skriva ett förlossningsbrev?

Det är helt frivilligt och upp till var och en om man vill göra det eller inte. Det kan dock vara ett bra sätt att själv få reflektera över hur man tänker runt sin förlossning. När det väl är dags kan det kännas svårt att koncentrera sig på någonting annat än att bara vara här och nu. Du kan till exempel skriva vad du känner inför smärtlind­ring. Om det är någonting du är rädd för. Om din partner är orolig för någonting. Eller om du har varit med om saker i ditt liv, som du tror kan påverka dig eller din partner under förlossningen. Det är upp till dig om du vill skriva ett förlossningsbrev. Och du kan alltid prata med oss om allting på plats – vi finns där för dig.

Hur känns förvärkar?

Alla kvinnor har förvärkar under graviditeten och vanligtvis gör de inte ont. De svagaste känns inte alls och de ”starkaste” kan kännas som molande mensvärk, men upplevelsen är individuell. Däremot känner många kvinnor att livmodern/magen blir hård och att det pressar och trycker neråt. Förvärkar är oregelbundna och kan hålla på från ett par timmar till flera dagar. När de riktiga värkarna börjar är det mer kraftfullt och regelbundet. Ring gärna din barnmorska och fråga om du känner dig osäker.

Annons
Annons

Hur vet jag när det är dags?

Du kan ringa till din förlossningsklinik när du vill, hellre en gång för mycket än en gång för lite. Vi förhör oss om hur du har det och ibland kan man få komma till obstetriska mottagningen för en kontroll. Ring om du upplever att barnet rör sig mindre, om vattnet har gått, om du blöder eller om värkarna satt igång. Ofta räcker det med ett samtal till oss, där vi lugnar och ger råd. Det är först när du har regelbundna värkar som har hållit på ett par timmar, som det är dags att åka in. Kommer man in för tidigt finns risken att man får åka hem igen. Däremot kan du ringa flera gånger under tiden du väntar hemma. Det är alltid en erfaren barnmorska som svarar och vår uppgift är att göra dig trygg.

Är det bråttom om vattnet har gått?

Det trodde man förr, men det är inte alltid så. Det kan ta upp till två dygn innan värkarbetet sätter igång, även om vattnet har gått. Det bildas hela tiden ny fostervätska, så du behöver inte vara orolig för att barnet drabbas. Ring till oss om vattnet har gått. Har inte värkarbetet börjat inom två dygn blir du igångsatt hos oss.

När börjar förlossningsarbetet?

Vi brukar säga att när livmoderhalsen är utplånad och du är öppen 3–4 cm är förlossningen igång. Hur lång tid tar en förlossning? Det är den absolut vanligaste frågan, men omöjlig att svara på eftersom det är så otroligt individuellt. Generellt kan man säga att det går snabbare för en omföderska än för en förstföderska. Cirka 12–18 timmar från förlossningens början sägs vara normalt för en förstföderska.

Har jag en egen barnmorska?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Du har en barnmorska och en undersköterska som ansvarar för dig, men det är vanligt att du kommer att ha fler än en, eftersom ett arbetspass är runt 8 timmar och en vanlig förlossning tar ofta längre tid än så. Att byta team, är inte ett problem. Barnmorskan som slutar sitt pass, lämnar över till nästa team och informerar om allt som berör dig som ska föda. Innan teamet går av kommer de in och berättar vad som händer och presenterar den nya barnmorskan och undersköterskan som ska hjälpa dig under kommande pass. Ett byte sker aldrig under ett kritiskt läge och ibland stannar teamet kvar efter sitt pass för att vara med när bebisen kommer.

Vad ska jag ta med mig hemifrån?

När tiden för förlossningen närmar sig är det bra att ha BB-väskan packad.

Glöm inte ID-kortet så att du kan legitimera dig.

Andra saker som kan vara bra att packa ner:

  • Morgonrock
  • Tofflor eller andra sköna skor
  • Egen kudde
  • Kläder till dig själv och barnet. Glöm inte mössa till bebisen
  • Lite frukt, dryck eller godis för att höja blod sockerhalten när krafterna tryter
  • Mobiltelefon
  • Kamera
  • Bilbarnstol till hemfärden
  • Eventuellt värmekudde eller egen TENS för smärtlindring

Källa: Danderyds sjukhus


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons