Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Diverse råd till dig som är gravid


Uppdaterad den: 2017-12-05

Annons

Sex

Samlag under graviditeten är inte förknippat med negativa effekter.

Annons
Annons

Läkemedel och växtbaserade läkemedel

Många läkemedel saknar dokumentation på att de är säkra att använda under graviditeten. Man bör därför helst undvika läkemedel när man är gravid. Kontrollera med en läkare vilka läkemedel som kan användas vid graviditet.

Alkohol

Det finns inga kända gränser för vad som är en säker alkoholkonsumtion under graviditeten. Därför rekommenderas total avhållsamhet från alkohol.

Annons
Annons

Narkotika

Användning av narkotika under graviditeten är förknippat med risk för fosterskada. Metadonbehandling för opiatberoende kan vara livräddande.

Rökning

Gravida bör inte röka. Rökning under graviditeten ökar risken för att barnet i magen inte växer lika mycket som det annars skulle ha gjort. Små barn har en ökad risk att drabbas av komplikationer under graviditeten, samt under och efter förlossningen.

Hårbehandling

Hårfärgning och hårbehandling har inte visat sig skada fostret, men rådet är ändå att undvika detta under den första tredjedelen av graviditeten.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Arbetsplatsen

Vissa typer av arbeten kan vara mindre lämpliga för gravida. Detta gäller särskilt arbeten som innebär att man måste vara stående långa stunder, eller exponeras för kemikalier som är förknippade med komplikationer under graviditeten.

Fysisk träning

Gravida kvinnor bör vara försiktiga med att delta i idrottsaktiviteter där det finns risk för att falla eller att bli utsatt för slag eller spark mot buken. Dykning rekommenderas inte under graviditeten. I övrigt är fysisk träning att rekommendera och det finns bevis för att en kombination av konditions- och styrketräning vid graviditet är gynnsamt för välbefinnande och förlopp. Motionera regelbundet, minst 30 minuter, de flesta av veckans dagar. Gravida som tränar hårt fysisk bör dämpa intensiteten i träningen efter halva graviditeten.

Sovställning

Gravida rekommenderas att sova på sidan istället för på rygg, särskilt under den senare delen av graviditeten.

Varma bad och bastu

Man bör sannolikt undvika varma bad och bastu under den första tredjedelen av graviditeten.

Flygresor

Att resa med flyg är tryggt för gravida fram till cirka fyra veckor före beräknat förlossningsdatum. Längre flygresor kan vara förknippade med ökad risk för blodproppssjukdom i benen. Diskutera detta med en läkare innan det är dags att resa.

Förlossningen

I allmänhet rekommenderas det att man kontaktar förlossningsavdelningen när värkarna börja komma regelbundet.

Om fostervattnet går ska man kontakta förlossningsavdelningen. För gravida där fostrets huvud inte har fixerats i bäckenet (eller fostrets säte vid sätesläge), rekommenderas att kvinnan transporteras liggande till förlossningsavdelning. Rådgör med förlossningsavdelningen om detta.

Amning

Mammans bröstmjölk innehåller den bästa näringen för de flesta barn. Undantaget är om mamman har en hiv-infektion, använder narkotika eller vissa läkemedel.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.