Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Nyförlösta kvinnor kan förbjudas att jobba

Annons

Nyblivna mammor kan förbjudas att arbeta de första sex veckorna efter förlossning. Det är en av konsekvenserna när reglerna för föräldraledighet inom EU förändras. På tisdagen röstade EU:s jämställdhetsutskott om nya regler för mammaledighet, som kommer att innebära en förlängning från 14 till 18 veckor, men där sex veckor direkt efter födseln alltså görs obligatoriska för mamman.

Beslutet som görs i utskottet avgör inte frågan, men det blir vägledande för när EU-parlamentet ska rösta om saken, och därefter ska även EU-ländernas regeringar säga sitt. Svenska regeringen har försökt att få bort fixeringen på mammor och i stället arbetat för att reglerna ska handla om föräldraledighet, som innefattar båda föräldrarna, så att svenska regler inte behöver försämras. I övrigt kommer inte Sverige att beröras i någon större utsträckning eftersom vi redan i dag har en betydligt mer generös föräldraförsäkring än vad som föreslås.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.