Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Folsyra och graviditet

Extra tillskott av folat eller folsyra rekommenderas till alla kvinnor som planerar att bli gravida och under de första 12 veckorna av graviditeten.


Uppdaterad den: 2019-08-05

Annons

Vad är folat/folsyra?

Folat är ett B-vitamin (vitamin B9) som behövs för att kroppen ska fungera normalt. Det behövs endast mycket små mängder. Man beräknar att vuxna behöver cirka 300 mikrogram (1 mikrogram = 1 miljondel av ett gram) per dygn. Gravida behöver minst 400 mikrogram per dag och ammande kvinnor behöver till och med 500 mikrogram per dag. Folsyra är den syntetiska formen av folat som används för att behandla folatbrist.

Normalt sett täcks behovet med vanlig sund kosthållning. Spenat och andra gröna bladgrönsaker, broccoli och andra kålsorter, baljväxter, filmjölk, fullkornsprodukter, frukter som apelsin, och inälvsmat innehåller mycket folat. Brist på folat är relativt ovanligt och uppstår först och främst hos personer med bristande kosthållning eller hos personer med tarmsjukdomar som ger ett försämrat näringsupptag.

Hos vuxna som har brist på folsyra leder detta i första hand till anemi (lågt blodvärde), även om de inte har järnbrist, och symtomen som uppstår – trötthet, yrsel, nedsatt fysisk prestationsförmåga, hjärtklappning, andfåddhet, bröstsmärtor vid ansträngning – kommer av anemin.

Annons
Annons

Varför behövs extra folat/folsyra vid graviditet?

Behovet av folat ökar till 400 mikrogram under graviditeten. Forskning har visat att den medfödda allvarliga sjukdomen ryggmärgsbråck (myelomeningocele/spina bifida cystica) förknippas med låg folatnivå hos modern. Forskning har visat att om kvinnor regelbundet tar tillskott av folsyra i samband med graviditet, så leder detta till en tydlig nedgång i förekomsten av ryggmärgsbråck. Även om sjukdomen är sällsynt rekommenderas tillskott av folsyra före och under den första delen av graviditeten som standardbehandling världen över. Det är inte skadligt att inta mer än det dagliga behovet av folsyra under perioder av sitt liv. Behandlingen är billig och ger inga biverkningar. Tidigare oro om ökad risk för cancer i samband med behandling med folat/folsyra har man inte kunnat bekräfta i ett flertal stora studier. 

Hur tar man folsyra?

Läkemedlet är receptfritt och går att köpa på apotek. En tablett, 400 mikrogram, intas dagligen från den tidpunkt kvinnan planerar att bli gravid, det vill säga före befruktningen, till och med graviditetsvecka tolv. Vid oplanerade graviditeter ska folsyratillskottet intas från det att kvinnan får vetskap om graviditeten till och med graviditetsvecka tolv. Hos kvinnor som tidigare varit gravida med eller fött barn med neuralrörsdefekt, eller kvinnor som tar vissa läkemedel mot epilepsi, rekommenderas högre doser folsyra per dag, i samråd med behandlande barnmorska och/eller läkare. 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.