Nyhet | Graviditet

Möjligt samband mellan luftföroreningar och färre äggceller i äggstockarna

Luftföroreningar kan ha ett samban med färre äggceller i äggstockarna hos kvinnor Det menar forskare bakom en italiensk studie, rapporterar Vetenskapsradion.


Publicerad den: 2019-06-26
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

trafik
Annons

Med hjälp av ett sjukhuslabbregister har forskarna tittat på 1300 kvinnor och undersökt ett visst hormon, AMH, som kan avslöja antalet äggceller i äggstockarna hos kvinnorna. Sedan har forskarna jämfört utsläppen av partiklar och kvävedioxid på med AMH-resultaten med respektive kvinnas bostadsadress.

Forskarna kunde då se ett samband mellan färre äggceller och högre luftföroreningar.

Men studien har tydliga begränsningar, då det är en registerstudie, och det går därför inte säkert att säga att luftföroreningar minskar fertiliteten, skriver Vetenskapsradion. Forskarna har varken kunnat mäta luftföroreningar i blodet eller hur mycket kvinnorna väger, vilket också påverkar möjligheten att bli gravid.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Åldern spelar störst roll

Pauliina Damdimopoulou som är forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik på Karolinska institutet tror inte på att flytta ifrån luftföroreningarna. Till radion säger hon istället att det är åldern som spelar störst roll. Möjligheten att bli gravid minskar radikalt efter 35-års ålder, och efter 40 års ålder blir det ännu svårare.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7249528

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu