Diabetesdiagnos fick Ann att prova LCHF

Utan några som helst symtom fick Ann Bergström, 62, diagnosen diabetes typ 2. När hon väl bearbetat chocken bestämde hon sig för att diabetesen fick innebära slutet av år med dåliga matvanor och bestämde sig, mot läkarens råd, för att testa LCHF.


Publicerad den: 2015-03-30
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Jag var för tjock och för stillasittande. Jag är helt övertygad om att jag, liksom många andra, har ätit mig till min diabetes, säger Ann Bergström.

Hon berättar om uppväxten med en ”riktig bullmamma” som syltade och saftade – och tyvärr också lade grunden till ett stort sockerbehov hos dottern. Som vuxen har hon levt stressigt och för några år sedan blev hon utbränd, något som hon själv tror kan ha utlöst sjukdomen. Men hon har ingen nära släkting som haft diabetes, så när Ann Bergström uppsökte läkare i ett annat ärende i februari i år hade hon inte en tanke på att proverna också skulle kunna visa på högt blodsocker. Men det gjorde de.

Annons
Annons

 – Jag fick höra av diabetessköterskan om problem med ögonbottnarna och om hur dålig blodcirkulation ledde till amputationer. Jag fick intrycket av att diabetes betydde att livet var slut inom en snar framtid. Jag fick medicin och kostråd och blev uppmanad att äta enligt tallriksmodellen, men ingenting skulle kunna bli bättre lät det som.

Testade LCHF som diabeteskost

Då vaknade rebellen i Ann Bergström. Hon hade länge funderat på att prova att äta enligt LCHF, mat med mer fett men färre kolhydrater, och nu bestämde hon sig på allvar för att prova. Hon äter som förr men har plockat bort bland annat bröd, pasta och potatis ur kosten och hennes blodsocker har sedan dess legat på en stabil sexa på blodsockermätaren. Som en bonus har hon gått ner i vikt och blivit av med sötsuget. Men det är inte alltid så lätt att förklara för omgivningen varför hon äter LCHF.

– Jag ser det som att jag är allergisk mot socker. Ändå tycker många att jag kan ta åtminstone en liten kaka till kaffet. Jag tycker att det är jättekonstigt. Man säger ju inte till en nötallergiker att han åtminstone kan ta en jordnöt.

Håller koll på hur maten påverkar blodsockret

Då och då blir det ändå för svårt att stå emot.

– Man är ju ingen robot. Ibland äter jag en hel chokladkaka – bara sådär. Och när sommaren kommer kan jag inte tacka nej till nypotatis, men jag har hela tiden koll på vad maten gör med mitt blodsocker.

 

Annons
Annons

Ann Bergström har också börjat promenera några mil i veckan och känner sig både piggare och jämnare i humöret.

 

– Inget av det här hade hänt om jag inte hade fått diabetes. Jag är både förvånad och imponerad av mig själv.

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar thomas 2015-04-15 10:51 (4 år sen)

  Nä man är ingen robot, jag har typ 2 diabetes. Insulin producerar jag, men den nyckel som skall överföra insulinet från blodet till muskelcellerna funkar dåligt, därför får jag ta anpassade tabletter just för detta de heter Metformin 500 mg, en tablett 3 gånger om dagen. Mitt långtidssocker låg på från början 56 mmol och ett normalt långtidssocker skall ligga på 46 mmol. Men med dessa tabletter och motion och lite omläggning av kosten ligger jag nu på 47 mmol. Man kan synda ibland med godis eller en kaka till kaffet, men vitsen är att inte göra det för ofta. Så det är till att kämpa på med motionen så kan man hålla det nere ganska bra. diabetes blir man aldrig av med så man får lära sig att leva med det. Mitt är åldersdiabetes.

 • Avatar Eva 2015-04-15 21:00 (4 år sen)

  Vi har åldersdiabetes i släkten så jag ville mota Olle i grind som man säger och har nu ätit LCHF över två år och jag har jättebra värden och gått ner 18 kg. Omgivningen ja de har svårt att förstå, i början försökte jag argumentera för det men har slutat med det nu, diskuterar inte med nån som inte är påläst och vet vad de pratar om, ingen ide. Jag mår bra av detta alla fall och det är huvudsaken sen att de flesta i sjukvården inte har fattat, eller vill fatta ens, det struntar jag i, jag kör mitt och lyssnar på min kropp, har tom fått min mamma med höga värden att börja med LCHF och fått ner värdena till det normala! Fattar inte varför inte fler anammar detta!? Vad är det som är så farligt att sluta med bröd, ris, pasta och potatis??? Länge leve LCHF!

 • Avatar Josef Boberg 2016-11-21 22:39 (3 år sen)

  Tala om solskenshistoria ! // Josef http://josefboberg.wordpress.com/

 • Avatar Per.L 2017-11-29 11:48 (22 månader sen)

  Jättebra att få läsa detta.Man är ju så trög och enfaldig när man går innesluten i sin bubbla och tycker synd om sig själv med sina diagnoser, bl.a diabetes 2 och några andra diagnoser

 • Avatar Anna-Frida 2017-12-9 20:13 (22 månader sen)

  Alla intresserade av diabetes och INSULINRESISTENSEN som är mer intressant än blodsockervärdet, och hur animaliskt protein ökar insulinpåslaget men inte blodsockret ( vilket på kort sikt ser bra ut men i längden inte alls är bra för njurar och hjärta!) Oraffinerad vegankost är nog det bästa för både diabetiker och planeten. Kolla denna faktaserie som sänds i helgen. Episod 10 är en kort sammanfattning som rekommenderas:
  https://go.ithriveseries.com/series-replay-xfvly9xe?utm_campaign=Episode10+E2&utm_source=Email-Episodes&utm_medium=Email

 • Avatar Maria Dal 2018-01-5 05:07 (21 månader sen)

  Har sedan några år haft tendens till för höga sockervärden, så jag håller mig informerad om lämpliga åtgärder och tillämpar LCHF - kost, men inte helt strikt,provar ibland med bulgur eller fullkornspasta, någon gång går bra utan att sockervärdet höjs nämnvärt,
  Men ibland kan det bli förhöjt med fastesocker upp emot 7 då är det dags att skärpa till dieten igen och hålla den mer noga. Det plus promenader har hittills hjälpt att hålla nivån på bra lägen. Jag tycker det är en bra artikel , lätt att förstå, och att tillämpa råden.

 • Avatar Null 2018-03-12 16:57 (19 månader sen)

  Instämmer. Jag äter själv enligt Paleo och blir så himla trött på folk som ska lägga sig i. Man ska ta "en liten kaka till kaffet", som alla säger. "Men en liiten kaka kan du väl ta?". Nej det kan jag inte! Liknelsen med att erbjuda en "liten jordnöt" till ngn som är jordnötsallergiker är klockren. Folk fattar inte. Det ser jag som det jobbigaste.

 • Avatar Hjördis Norberg 2018-09-12 17:56 (12 månader sen)

  Har diabetes 2 i släkten så de går kanske inte komma undan! Men 2007 hade jag levt länge i stress med en sjuk make som då gick bort. Opererat struma (stress?)Vid en kontroll på HC säger min Dr att mitt fastesocker var för högt och diabetes typ2 var i antågande. Mitt svar var, nej jag ska lägga om kost! Har klarat mej bra tills för ungefär 1år sedan då långsockret stigit något och nu lite mer ändå. Under sista året levt med att tre ”nära” blivit svårt sjuka och nog inte kan räddas! Har försökt umgåtts med dom och känner att de tagit på mej.Kan denna mentala stress gjort att mitt ”socker” stigit?Har ju inte alltid kunnat äta som jag borde gjort! Vill inte börja med metformin innan jag får lite svar !Tagit prov och vet att jag har egen insulinproduktion.Går de sluta med metformin om man börjat ta de?

 • Avatar Rolf Ivar Larsson 2018-12-2 11:14 (10 månader sen)

  Intressant at läsa. Jag känner igen mycket av det som skrivs. LCHF är bra vid problem med högt blodsocker. En bra regel är inget GPS (gryn, potatis och socker). Det finns mycket att läsa på nätet. Annika Dahlqvist blogg liksom Kostdoktorn (Andreas Eenfeldt).

 • Avatar Rolf Ivar Larsson 2018-12-2 11:17 (10 månader sen)

  Till Thomas 21015-04-15. Diabetes typ 2 kan reverseras med LCHF kost. Det blir då diabetes typ 0 som innebär att ditt blodsocker är normalt så länge som du äter minimalt med kolhydrater. Strikt LCHF.


Annons
Annons
Annons