Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes typ 1

Studie: Kvinnor med typ 1-diabetes har ökad risk att föda tidigt

Gravida kvinnor med typ 1-diabetes har ökad risk att föda för tidigt, det visar en studie en studie från Karolinska institutet och Sahlgrenska Akademin som publiceras i Annals of Internal Medicine.


Publicerad den: 2019-04-26
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Högt blodsocker mätt över tid, så kallat HbA1c, under graviditeten ger en ökad risk för graviditetskomplikationer inklusive risken att födas för tidigt. Risken är som högst för dem med ett HbA1c över 8-9 procent (kring 60-70 mmol/mol), men även de som håller en rekommenderad nivå för sitt blodsocker (HbA1c under 6.5 procent; under 48 mmol/mol) löper en ökad risk för att föda för tidigt, säger Jonas F. Ludvigsson som är professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet, samt överläkare vid Barnkliniken på Universitetssjukhuset Örebro, i ett pressmeddelande.

I studien kombinerade forskarna data från Medicinska födelseregistret (MFR) och Nationella Diabetesregistret (NDR) för åren 2003–2014. På så sätt kunde de analysera data om nästan 2 500 barn vars mammor hade ett registrerat långtidsblodsocker (HbA1c) i samband med sin graviditet. Dessa barn jämfördes sedan med över 1 miljoner barn vars mammor inte hade diabetes.

Ju högre HbA1c desto större risk

Resultaten visade att runt 22 procent av barnen till mammor med typ 1-diabetes var födda för tidigt, andelen för barn med mammor utan diabetes var endast fem procent.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Ju högre HbA1c kvinnorna hade desto större var risken att de födde för tidigt. Hos de kvinnor som hade HbA1c över 75 mmol/mol i snitt var det 37 procent som födde för tidigt. Men forskarna kunde även se att 13 procent av de som hade ett välinställt blodsocker också födde för tidigt.

Även tidigare studier har kopplat diabetes till ökad risk för att föda för tidigt, men enligt Jonas F Ludvigsson är den aktuella studien unik.

– Detta är den första studie som är stor nog för att slå fast att risken att föda för tidigt varierar med olika blodsockernivåer. Vår studie har gjorts på nationell nivå vilket ger ett resultat som gäller för en genomsnittlig kvinna med typ 1-diabetes, säger Jonas F. Ludvigsson, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Studien genomfördes med stöd av Diabetesfonden.

 

    Källor

  • Karolinska Institutet - https://ki.se/nyheter/gravida-med-typ-1-diabetes-har-okad-risk-att-foda-for-tidigt
  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/04/26/hyllad-taktik-mot-jordnotsallergi-skarskadas/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons