Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes typ 1

Nyförlösta mammor med diabetes behöver mer stöd 

Att precis fått en liten ömtålig bebis samtidig som blodsockret åker berg- och dalbana kan vara mycket skrämmande. Kvinnor med diabetes typ 1 bör därför få extra hjälp efter förlossningen, visar en ny svensk avhandling.  


Publicerad den: 2018-03-14
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Nyförlösta mammor med diabetes behöver mer stöd 
Annons

En graviditet medför ökade risker för både mamma och foster om den blivande mamman har typ-1 diabetes.  
Karolina Lindén som är doktorand inom vårdvetenskap och hälsa och legitimerad barnmorska, verksam inom Närhälsan i Göteborg, har i sin avhandling studerat kvinnor med typ-1 diabetes.  

Det hon har tittat på är hur välbefinnande och diabeteshanteringsförmågan ser ut hos kvinnor med typ 1-diabetes, under graviditet och upp till sex månader efter barnets födelse. Och Karolina Lindén menar att, trots högspecialiserad vård och ett flertal involverade aktörer under graviditeten, så kan det behövas ytterligare hjälp efter att barnet är fött och familjen kommit hem ifrån BB. 

Upplevde problem med instabila blodsockernivåer 

I gruppen som undersöktes deltog 168 individer. Generellt mådde dessa kvinnor ganska bra, men två tredjedelar av dem upplevde problem med instabila blodsockernivåer efter hemkomsten från BB. En fjärdedel uppgav en mer svårbemästrade problem.  

Vad som orsakade svängningarna är dock oklart, men det skulle kunna bero på amning eller hormonomställningar.   

Annons
Annons

Viktigt med uppföljning 

– De ska ha fått information om att det här kan hända, men det är ju så när man är gravid och ska föda barn att man har fokus främst på förlossningen. Det är svårt att ta in information om vad som ska hända efteråt, och det tror jag gäller alla blivande föräldrar, säger Karolina Lindén, i ett pressmeddelande.  

En tredjedel av gruppen gav också uttryck för ett behov av utökad professionell hjälp efter förlossningen. Och Karolina Lindén tror mer på lösningar där kvinnorna inte själva måste ta initiativet. 

Och uppföljningar som skulle kunna fungera bra, när det är svårt att ta sig till sjukhuset, skulle kunna ske via telefon eller digitala möten, menar hon.  

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

En grupp som inte alltid syns 

Dessa kvinnor är en grupp som i grunden är vana att hantera sin sjukdom, men samtidig är det en grupp som sällan uppmärksammas.  

– Tyvärr syns de inte alltid. Men det är en rättighetsfråga att de får stöd utifrån sina förutsättningar även efter barnet är fött då den intensiva vården under graviditeten upphört, säger Karolina Lindén. 

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//tufft-lage-for-nyforlosta-med-diabetes-typ-1.cid1557765

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons