Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Möss skyddades mot typ 1-diabetes med förkylningsvaccin

Möss skyddades från att utveckla typ 1-diabetes tack vare ett vaccin mot ett vanligt förkylningsvirus. Nu vill ett amerikanska och ett finskt företag testa ett liknande vaccin på människor.


Publicerad den: 2017-11-22
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I dagsläget vet man inte vad som orsakar typ 1-diabetes, men en teori som har diskuterats i forskarvärlden är om en infektion med enterovirus (som bland annat orsakar förkylning) skulle kunna ligga bakom insjuknandet.
I studien, som publicerades i tidskriften Diabetologia, använde sig forskarna av en experimentell djurmodell. Där testade de om vaccin mot ett särskilt enterovirus kunde skydda mot typ 1-diabetes som kommer efter infektion.

 

Kan snart testas på människor

Det visade sig att vaccinet skyddade mössen, utan att ge några allvarliga biverkningar, skriver Karolinska Institutet.  Nu menar forskare att ett liknande vaccin skulle kunna utvecklas och testas på människor. Och det planerar ett amerikanskt och ett finskt företag att göra.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/vaccin-mot-forkylningsvirus-skyddade-moss-mot-typ-1-diabetes

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-11-22 14:39 (5 år sen)

    Och vad i all världen är ett "vanligt förkylningsvaccin"?

  • Avatar Tidigare användare 2017-11-22 12:26 (5 år sen)

    Det skulle vara fantastiskt. Jag har en dotter som fick diabetes typ 1 när hon var 4,5 år. Hon är nu 37år. Det var efter en kraftig infektion.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons