Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler vuxna sjuka i diabetes typ 1

Nya sätt att räkna visar att diabetes typ 1 är betydligt vanligare i Sverige än vad man tidigare trott. Tre gånger fler personer mellan 15 och 34 år är sjuka.
Annons
Annons
Annons

Sverige har den näst högsta förekomsten av diabetes typ 1 i världen efter Finland. Antalet barn som insjuknar ökar också med några procent varje år. I åldrarna 15-34 år har antalet nya inrapporterade fall till nationella diabetesregistret istället sjunkit. Men att det skulle bero på att färre unga vuxna får diabetes typ 1 verkar vara felaktigt. Enligt nya sätt att räkna på, som använder läkemedelsregister, är risken att bli sjuk lika stor för unga som för barn.

Man uppskattar nu att runt 600 unga vuxna insjuknar årligen, vilket är tre gånger fler än man tidigare trott.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-06-3 12:21 (9 år sen)

    Det finns inget nationellt diabetesregister. Vad kommer den uppgiften ifrån.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons