Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Nya rön ger hopp om ny cancermedicin

Annons

Forskare i Lund har utvecklat ett sätt att identifiera stamceller som orsakar en viss typ av leukemi, skriver Sydsvenskan. Förhoppningen är att den nya upptäckten ska leda till ny och bättre behandling mot sjukdomen, men även ökad överlevnad för patienter med olika former av blodcancer.

Forskarna bakom studien har lyckats identifiera en speciell markör, en receptor, på de sjuka leukemistamcellerna i benmärgen, en markör som inte finns på de friska blodbildande cellernas yta.
– Att den här specifika markören, eller handtaget, finns har ingen visat förut när det gäller blodcancerformen KLM, säger professor Thoas Fioretos som tillsammans med postdocentforskaren Marcus Järås publicerar sin forskning i den ansedda amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

Annons
Annons

Identifieringen av cancerstamcellerna sker med speciella antikroppar och cellerna kan sedan brytas ned av kroppens eget immunförsvar. Processen har visat sig fungera i provrör och nu går forskarna vidare med olika experimentella modeller och djurförsök innan det kan bli dags för kliniska prövningar på människa.
&nbsp– Även om våra resultat är ett stort genombrott för leukemiforskningen och öppnar nya spännande forskningsområden kommer det att ta tid innan nya mediciner finns framme, säger Thoas Fioretos, till Sydsvenskan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.