Högre risk för självmord hos de med cancerdiagnos

Vissa typer av cancerdiagnoser ökar risken för självmord, det visar en ny studie i USA som publicerats i tidskriften Cancer.


Publicerad den: 2019-01-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Depression - ledsen - kvinna
Annons

För att se hur risken för självmord påverkades under det första året efter en cancerdiagnos använde sig sig forskarna av en databas med över 4,6 miljoner cancerpatienter.

Resultaten visade att risken mer än fördubblades inom denna grupp, jämfört med ett genomsnitt i befolkningen, rapporterar Vetenskapsradion som tagit del av studien. Risken varierar dock beroende på vilken typ av cancer det rör sig om.

 

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Viktig kunskap

Detta är dock inte en nyhet, menar man på Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid Karolinska Institutet, även andra studier har bekräftat detta, skriver Vetenskapsradion.

Men forskarna bakom den nya studien menar ändå att det är viktig kunskap, då det visar hur viktigt bemötandet av dessa patienter är redan i ett tidigt skede.

 

Annons
Annons

  Källor

 • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7127512

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-01-9 15:43 (2 år sen)

  Jeg pleiet min mamma som døde av cancer i livmoderen. Hun hadde sarkom, det er det ingen som overlever. Vi snakket om at jeg skulle hjelpe henne med å avslutte, men hun bestemte seg for at hun ikke ville det likevel. Selv ble jeg traumatisert av å se lidelsene hun gikk igjennom, det var ikke til å bære. Jeg har meldt meg inn i "Foreningen for en verdig død" i Norge og er for aktiv dødshjelp. Får jeg selv en lignende diagnose er jeg ikke i tvil om at jeg kommer til å gjøre slutt på mitt eget liv.
  MVH Elisabeth

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-9 14:34 (2 år sen)

  Detta forskningsresultat behövs ingen forskning för att komma fram till - det är självklat! Alla skall dö en gång men det är bättre att veta när och då är självmord det bästa. Det finns smömnmedel!