Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Film | Myelom

Röster om myelom: ”Jag skrek av smärta på nätterna”

Trots kraftiga ryggsmärtor och brutet bröstben tog det tid innan Erik Huggare fick diagnosen myelom. Men när proverna väl var tagna och diagnosen var ett faktum gick det ”snabbare än snabbt”, berättar han.


Publicerad den: 2019-02-11

Annons

 

Myelom - en kronisk sjukdom

Myelom är en allvarlig form av blodcancer i benmärgen, men nya behandlingar har gett möjlighet till längre överlevnad för patienter som drabbats av sjukdomen. Idag brukar man därför säga att det är en kronisk sjukdom. Många lever dock med svåra smärtor och sjukdomen kan ha en negativ inverkan på livskvaliteten.

För Erik Huggare från Danderyd började det med svåra ryggsmärtor.

Annons
Annons

– Sedan bröt jag också bröstbenet och det bryter man ju inte bara sådär, säger Erik.

Nu efterhand tycker Erik att läkaren borde ha uppfattat att det var något som inte riktigt stämde, trots det fick han bara höra att det snart skulle bli bra och fick med sig lite mer värktabletter hem, berättar han. 

– Och det gick några gånger tills jag sa stopp: ”Jag åker ingenstans förrän ni visar mig en väg ur det här, för det är något som inte stämmer”, säger Erik.

– Jag låg hemma och skrek av smärta på nätterna. Det var ju inte normalt, så ont hade jag.

Han upplevde att han blev tvungen att tjata sig till att få prover tagna, berättar han.  Men när proverna väl var tagna och det stod det var myelom som han hade drabbats av - då gick det undan.

Annons
Annons

– Då gick det snabbare än snabbt. Och då hanterade de det väldigt bra, säger Erik.

Miniserien ”Röster om myelom”

Röster om myelom är en miniserie från Netdoktor om hur det är att få diagnosen myelom och leva med sjukdomen. Följ länkarna nedan för att se de andra avsnitten: 

Del 1: Pelle Sjöberg: “Jag fick frakturer i revbenen när jag nös”

Del 2:  Göran Claesson: ”På hematologen har vi träffat nya läkare varje gång”

Del 3: Jan Buchar: ”Omvårdnaden har varit fantastisk”

Öka kunskapen om myelom


Kampanjen Blodcancer-koll.se lanserades i maj 2017 och är ett samarbete mellan Blodcancerförbundet och Netdoktor. Den syftar till att öka kunskapen om myelom både hos de som lever med myelom och anhöriga.  I den pågående upplysningskampanjen berättar personer med myelom, samt anhöriga, om hur det är att leva med blodcancersjukdomen. Fler än var femte med myelom och närmare 4000 i gruppen anhöriga och övriga intresserade har deltagit i undersökningen.

Här kan du läsa mer data från patientundersökningen: Tydliga brister inom blodcancervården


Vill du också bidra till ökad kunskap om myelom? Kampanjen är fortfarande i full gång och du kan självklart vara med och bidra till att öka kunskapen, samt dela med dig av dina upplevelser.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.