Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Röster om myelom: ”Omvårdnaden har varit fantastisk”

Det började med att Jan Buchar, 60, fick influensaliknande symtom, öm kropp och smärta i ryggen. Då trodde man att han hade fått akut ryggskott eller reumatism, men det visade sig att han drabbats av den allvarliga blodcancersjukdomen myelom.


Publicerad den: 2019-01-09

Annons

 

Öka kunskapen om myelom


Myleom  är en allvarlig form av blodcancer i benmärgen som bland annat ger patienterna svåra skelettsmärtor.

Hälften av patienterna som drabbats av sjukdomen får diagnosen inom en månad efter första läkarkontakten. Andra får vänta flera månader eller till och med över ett år, det visar patientundersökningen Blodcancer-koll.se.

Annons
Annons

Men undersökningen visar även att majoriteten av patienterna med myelom är nöjda med den vård de erbjuds. 

– Jag upplevde att det var väldigt jobbigt förra hösten innan jag fick min diagnos, för det blir ju väldigt mycket frågeställningar i huvudet på en själv, säger Jan.

Samtidigt har vårdpersonalen och den behandling han har fått gett honom en trygghet, berättar han. 

– När vi väl kom igång med behandlingen så tyckte jag att det kändes bra på något sätt, även om det är en allvarlig diagnos.

Annons
Annons


Miniserier där myelompatienter berättar om sin historia

”Röster om myelom” är en miniserie från Netdoktor om hur det är att få diagnosen och leva med myelom. Följ länkarna för att se de andra avsnitten här: 

Om kampanjen Blodcancer-koll.se

Kampanjen Blodcancer-koll.se lanserades i maj 2017 och är ett samarbete mellan Blodcancerförbundet och Netdoktor. Den syftar till att öka kunskapen om myelom både hos de som lever med myelom och anhöriga.  I den pågående upplysningskampanjen berättar personer med myelom, samt anhöriga, om hur det är att leva med blodcancersjukdomen. Fler än var femte med myelom och närmare 4000 i gruppen anhöriga och övriga intresserade har deltagit i undersökningen. Här kan du läsa mer data från patientundersökningen: Tydliga brister inom blodcancervården

Myelom och covid-19

Coronapandemin har inneburit en stor omställning för den svenska hälso- och sjukvården. Vi vill därför bjuda in dig som lever med multipelt myelom till att svara på en enkät om hur coronapandemin påverkat dig. Gå till enkäten genom att klicka här!


Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-02-13 00:44 (5 år sen)

  Förlorade min Mamma till denna hemska sjukdom. Två veckor sedan fick jag samtalet och igår tog hon sitt sista andetag!

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-23 14:11 (5 år sen)

  Hej Elisabeth! Vad bra att du tycker det.
  Allt gott! / Elina, redaktör

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-14 14:25 (5 år sen)

  Hadde ingen aning om att blodcancer kan arta sig med sånna symtom. Bra att ni skriver och tar upp sådana frågor!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.