Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Röster om myelom: “Jag fick frakturer i revbenen när jag nös”

“Jag skulle röntga axeln och det slutade med att att man röntgade hela kroppen på mig eftersom de såg alla cancerhärdar”, säger Pelle Sjöberg, 54. Här berättar han sin historia.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2018-11-12

Annons

Pelle Sjöberg, 54, från Nykvarn drabbades av blodcancersjukdomen myelom vid 44 års ålder. Myelom är en allvarlig form av blodcancer i benmärgen som bland annat innebär att skelettet gradvis bryts ned. Sjukdomsförloppet är långsamt och det allra vanligaste symtomet är skelettsmärtor.

Sjukdomen är ovanlig före 40 års ålder, vilket gör Pelle till en ung myelompatient. Medianåldern för insjuknandet ligger på 72 år.

Annons
Annons

Läs mer om myelom här >> 

– Min berättelse började, som för alla andra med den här sjukdomen, att du går till vårdcentralen med ständig infektion i hals, hostar och har ont överallt. I mitt fall var det så att jag fick frakturer i revbenen hela tiden när jag hostade och nös, säger Pelle Sjöberg.

Årligen diagnostiseras 600 svenskar med myelom. Idag lever 3000 svenskar med sjukdomen. Myelom kan idag inte botas, men nya läkemedelsbehandlingar gör att många kan leva med sjukdomen med relativt god livskvalitet, och överlevnaden har ökat.

Miniserien ”Röster om myelom”

”Röster om myelom” är en miniserie från Netdoktor om hur det är att få diagnosen myelom och leva med sjukdomen. Följ länkarna nedan för att se de andra avsnitten: 

Annons
Annons

Del 1: Pelle Sjöberg: “Jag fick frakturer i revbenen när jag nös”

Del 2:  Göran Claesson: ”På hematologen har vi träffat nya läkare varje gång”

Del 3: Jan Buchar: ”Omvårdnaden har varit fantastisk”

Del 4: Erik Huggare: ”Jag skrek av smärta på nätterna”

Öka kunskapen om myelom

Många myelompatienter lever med svåra smärtor och sjukdomen har ofta en negativ inverkan på deras liv. Trots det är de allra flesta patienter nöjda eller mycket nöjda med den vård och behandling de får, det visar upplysningskampanjen Blodcancer-koll.se. 
Här kan du läsa mer data från patientundersökningen: Tydliga brister inom blodcancervården

Kampanjen Blodcancer-koll.se lanserades i maj 2017 och är ett samarbete mellan Netdoktor och Blodcancerförbundet, med ekonomiskt stöd av Takeda Pharma AB.  Den syftar till att öka kunskapen om myelom både hos de som lever med myelom och anhöriga.  I den pågående upplysningskampanjen berättar personer med myelom, samt anhöriga, om hur det är att leva med blodcancersjukdomen. Fler än var femte med myelom och närmare 4000 i gruppen anhöriga och övriga intresserade har deltagit i undersökningen.

Vill du också bidra till ökad kunskap om myelom? Kampanjen är fortfarande i full gång och du kan självklart vara med och bidra till att öka kunskapen, samt dela med dig av dina upplevelser.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-11-19 17:18 (5 år sen)

    Hej jag har tydligen tydligen fyllt i fel fält. Jag har också Myelom och gjort två lyckade behandlingar m. Har tyvärr opererat bort ett öga pga ögonamelanom och nu misstänker man malignt melanom i lever..


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.