Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungcancer

Kirurgi vid lungcancer förbättrar inte överlevnadschanserna

Annons

Ungefär en fjärdedel av alla lungcancerpatienter har lokalt avancerad lungcancer, det vill säga där tumören har spridit sig till lymfkörtlar nära lungan. När sjukdomen är så pass allvarlig kan det vara svårt att avgöra om man ska genomföra kirurgi eller enbart behandla cancern med cellgifter och strålbehandling. Enligt en ny studie har forskare&nbspkommit fram till att kirurgi inte gav något bättre resultat.

I Sverige genomförs kirurgi på ungefär 200 personer årligen som har lokalt avancerad icke-småcellig lungcancer. För första gången någonsin har en noggrant genomförd studie undersökt om kirurgi ökar överlevnaden för dessa patienter, men enligt forskarna tyder studieresultaten på att kirurgi inte förbättrade chanserna till överlevnad. I dagsläget brukar dock läkare vara restriktiva med att operera bort en hel lunga hos den här patientgruppen, säger Signe Friesland, cancerforskare på Karolinska institutet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.