Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Symtom på lungcancer – tidig diagnos ökar överlevnaden

Tidig upptäckt och snabbt insatt behandling är avgörande för överlevnaden vid lungcancer. Lungcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och fler skulle kunna få ett längre liv om sjukdomen upptäcktes tidigare. Därför är det viktigt att man känner till de vanligaste symtomen för lungcancer. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-01-25

Annons

Lungcancer är en sjukdom där symtomen oftast visar sig först när sjukdomen är långt gången. Många är därför sjuka under flera år utan att cancern upptäcks.

Det är också anledningen till varför prognosen vid lungcancer fortfarande är sämre jämfört med många andra cancerformer. Tidig upptäckt och snabbt insatt behandling är helt avgörande när det gäller överlevnad. 

Att känna till symtomen, för att på så vis kunna söka vård i tid är en viktig pusselbit i arbetet mot att minska dödligheten. Även i primärvården behöver man jobba på att läkarna tidigare identifiera misstänkt lungcancer och remittera vidare. Som det ser ut idag är det lätt hänt att förväxla symtomen som ofta förknippas även med andra, mer ofarliga tillstånd. 

Annons
Annons

6 symtom på lungcancer

Hosta

Hosta är det allra vanligaste symtomet men är också typiska tecken vid andra, helt ofarliga tillstånd som vid en vanlig förkylning. Här handlar det dock om hosta som ändrar karaktär och inte går över, framförallt hos rökare. Innehåller hostan dessutom blod bör läkare uppsökas på en gång. 

Heshet

Heshet är ett tidigt symptom som drabbar många med lungcancer. En del får också svårt att svälja. Båda dessa symtom kan orsakas av metastaser. 

Andfåddhet

Att bli andfådd av att gå upp för trappan, eller under en löptur är inget konstigt. Men upplever du att det även blir jobbigt att andas i vila eller lättare ansträngning, så kan det vara värt att kolla upp. Även pipande eller väsande andning kan vara symtom på lungcancer.

Smärta i bröstet 

Smärta i bröstkorgen kan ha flera olika rimliga förklaringar. Men det är bra att känna till att detta symtom även kan vara tecken på lungcancer. 

Annons
Annons

Upprepade lunginflammationer 

Lunginflammationer kan inträffa om tumören täpper till luftvägar och på så vis ger inflammation och infektion. Upprepade lunginflammationer ska tas på allvar och utredas vidare. 

Aptit och orkeslöshet 

Andra symtom kan vara att du ofrivilligt går ned i vikt, tappar matlusten eller känner dig ovanligt trött.

  Källor

 • Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/om-cancer/cancersjukdomar/lungcancer?gclid=CjwKCAiA3L6PBhBvEiwAINlJ9IDaXH7Nxj1IdLmSyL5X-Q7h-4ONRpz4-5m8-VDUlGfEJirr7NN1KBoCrtUQAvD_BwE

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Kennert 2022-01-31 10:57 (2 år sen)

  Hej,Jag har opererat i högra lungan där en Thymus Operrerades bort
  De n innehöll Canser som nu år avlägsnad,Min fråga vad är det för skillnad på en thymus och en tumör?

 • Avatar John 2022-01-26 19:51 (2 år sen)

  Hej, kanske man kan få en indekator via blodprov, annars får man föra ner ett instrument i lungan och ta ett cellprov. Mvh John


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.