Fakta | Hudcancer

Sol och barn

Vi får den största soldosen under den känsligaste perioden av vårt liv, det vill säga som barn och i unga år. Man beräknar att mer än 80 procent av våra solskador i huden uppkommer redan före 18 års ålder.


Uppdaterad den: 2016-08-24
Författare: Jan Lapins, överläkare, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset
Uppdaterare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Sol och barn
Annons

Detta beror till stor del på att barn leker långa perioder i solen och har svårt att själva skydda sig mot solens strålar. Soldosen före 18 års ålder uppskattas till mellan 40 och 80 procent av den totala soldos vi får under vår livstid.

Varför ska vi skydda oss mot solen?

Den dödliga hudcancern malignt melanom har ökat sexfaldigt i Sverige sedan 1950-talet, till följd av den typ av periodisk och intensiv solexponering som blev populär under början av 1900-talet. Denna ökning av malignt melanom förefaller enligt senaste rön ha avtagit, framförallt hos kvinnor, där dessutom dödligheten i malignt melanom har minskat. Det senare beror på tidigare upptäckt och behandling av melanom.

Kanske har de ökade kunskaperna om att söka vård så tidigt som möjligt och att vara försiktigare i solen slagit igenom? Det skulle i så fall öka chanserna för att de barn som nu växer upp, ska skyddas tillräckligt väl för att antalet nya fall av hudcancer ska minska.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, utvecklas successivt efter många år av kraftiga exponeringar i solen. De första symptomen uppträder i allmänhet efter 30-40 år. Malignt melanom kan dock uppträda i alla åldrar, även om den är mycket sällsynt hos barn.

LÄS MER: Sol och vuxna

Varför har malignt melanom ökat i Sverige?

En långsammare tillvänjning av solen genom livet på landsbygden eller helt enkelt solfattighet i städerna kan kanske förklara hur barnens hud tidigare skonades från alltför intensiv solexponering. Med förbättrade levnadsförhållanden har vi fått ökade möjligheter till semester och friluftsliv. Vi åker till kusten eller på charterresa till soliga länder och får periodvis kraftigt ökad solbestrålning mot huden, något vi idag vet ökar risken för att utveckla malignt melanom.

Risken att skada huden är störst då vi snabbt och på kort tid får mycket solbränna. Under några få semesterveckor utsätter vi barnens bleka hud för solens strålar och huden blir röd, svidande och fjällande innan den hunnit utveckla en skyddande solbrunhet.

Annons
Annons

Hur farlig är uttunningen av ozonskiktet?

Ozonskiktet är ett gasmoln som omsluter jorden i stratosfären och skiktet är tunnast vid jordens syd- och nordpol. Ozonskiktet skyddar och absorberar merparten av den cancerorsakande UVB-strålningen. Ozonskiktet är av största betydelse för allt liv på jorden och det är viktigt att ozonskiktet skyddas. Ozonskiktets variationer har dock i Skandinavien inte haft någon nämnvärd betydelse för soldosen och utvecklingen av hudcancer.

På kort sikt har våra solvanor och den faktiska solexponeringen en mycket större betydelse. Tendensen till uttunning av ozonskiktet kan dock komma att få en avgörande betydelse i framtiden.

Vad har solen under barnaåren för betydelse när man blir vuxen?

Man har nu också kunnat visa att det totala antalet födelsemärken vi utvecklar ökar med antalet tillfällen vi bränner oss i solen som barn. De flesta födelsemärken är dessutom lokaliserade till de mest solexponerade områdena, det vill säga huvud, hals, rygg, bröstkorg, armar och på benen (ofta hos kvinnor). Det är även dessa områden som, många år senare, oftare drabbas av malignt melanom och andra former av hudcancer.

Det är även bevisat att den som solar "topless" ökar risken för malignt melanom på de känsliga hudområden som traditionellt varit skuggade delar av kroppen. Solning med bar överkropp förekommer oftare i de yngre åldrarna och bör avrådas. Unga flickor och kvinnor kan gärna ha "hela"" baddräkter som även skyddar ryggen.

Stora soldoser under barnaåren, mot en tunn och omogen hud, ger grunden till de skador som i kombination med ytterligare UV-doser i vuxen ålder får "bägaren att rinna över". Med tiden kan i värsta fall malignt melanom och andra former av hudcancer utvecklas.

Den viktigaste kunskapen

Det generella budskapet och den viktigaste kunskapen är att barn ska skyddas mot solen. Vi skall därför i denna text koncentrera oss på betydelsen av solens påverkan på barn. Även vuxna kan göra precis likadant för att skydda sig mot solen och därmed föregå med gott exempel.

Hur skyddar jag då barnen från solen?

Först ska sägas att det ur exponeringsgrad inte spelar någon roll om vi "ligger och solar", spelar fotboll, seglar, promenerar, eller leker i sandlådan. Barn kan mycket väl bränna sig ändå!

Det viktigaste att tänka på, vare sig barnet leker i sandlådan eller på stranden, är att smörja in alla delar av kroppen som kan nås av solen med hög solskyddsfaktor. Solkrämen skall läggas på rikligt och insmörjningen skall upprepas efter svettning och badning. Krämen skall vara så vattentålig som möjligt.

Möjlighet till skugga bör alltid finnas.

Finns det någon åldersgräns för när man kan börja smörja barnen med solskydd?

Man anser att bebisar under 12 månaders ålder skall skyddas på annat sätt - med kläder och riktig skugga. Endast undantagsvis behandlas spädbarn med solskyddspreparat.

Rena reflekterande skydd passar bäst för mindre barn. Välj hög faktor (faktor 30 eller mer).

Krämer med reflekterande skydd är lite svårare att sprida ut, så man måste vara noggrann med att det blir jämnt och tillräckligt tjockt. Ansikte, panna, läppar, öron, armar och fläckar på axlar och kring armhålor och handryggar samt fötter missas lätt. Solglasögon för barn fyller också en viktig funktion.

Nu finns även en nytt kombinerat solskydd/insektsskydd i form av ett specialtillverkat tyg med UV-skydd, som kan spännas över barnvagnen. På så sätt skyddas de minsta barnen från sol, åtminstone när de sitter i sin vagn.

LÄS MER: Solskador

Vilken solskyddsfaktor ska jag välja för bästa skydd?

Solskyddsfaktorn ska vara hög, över 30. För bäst effekt ska solskyddskräm smörjas på tjockare än vanliga krämer. För att det inte ska bli för kladdigt kan man i stället först smörja in som vanligt och 20 min senare smörja in på nytt. Handla gärna i Sverige och på apotek för att få bästa information - utvecklingen går hela tiden framåt och nya produkter tillkommer.

Kom ihåg att i alla åldrar är solskyddspreparaten ett komplement till kläder och skugga!

Titan och zinkoxidbaserade reflekterande solpreparat är pålitliga och dessutom stabila med liten risk för allergier. Ibland kan de vara lite obekväma att sprida ut på huden men brukar accepteras bra av barn.

Zinkpasta på kinder och näsa och andra utstickande hudområden, är ett utmärkt skydd. Dessa passar också vid vistelse på hög höjd där UV-strålningen är starkare, till exempel vid skidresor.

Vilken tid på dagen är solen som starkast?

En tumregel är att solen lyser starkast mellan 11 - 15, både i Sverige och utomlands. Det är då lämpligt att planera för andra aktiviteter än utomhuslekar. Detta gäller även molniga dagar i soligare länder och i Sverige under tiden juni - augusti.

Hur kan jag ge barnen skydd mot solens strålar?

  • Planera för möjligheter till vila i skugga. Skugga från träd ger delvis ett skydd. Parasoll kan tas med överallt.
  • Tätt vävda och täckande, men ventilerande kläder - dock inte för varma så att de tas av i värmen. En våt T-shirt har bara halva solskyddet jämfört med en torr!
  • Huvudbonad med skärm eller brätte
  • Långärmad T-shirt, långbenta badbyxor, hela baddräkter till både flickor och pojkar vid bad.

Vad ska vi göra om barnen ändå har bränt sig i solen?

Det går inte att avgöra om solstrålningen är stark eller inte när vi vistas i solen, huden kan bara registrera solens värme. Vid lite blåst och svalka märks inte ens denna värme. Tidiga dagar i juni känns ju svalare än senare delar av augusti även om UV-strålningen är lika stark.

Symptomen på att man bränt sig är att huden svider och rodnar. Detta sitter i några dygn, men man märker det först från cirka 6 timmar efter solexponeringen. Ibland kan vätskefyllda blåsor uppstå. Efter några dagar torkar dessa upp och fjällar av. Undvik ytterligare solkontakt under en vecka, skydda med rena och mjuka bomullskläder, försök hålla barnet i skugga och sätt på rikligt med solskyddspreparat när solen inte kan undvikas.

För att lindra: Badda med apotekets kylbalsam. Man kan också badda med kallt vatten eller alsollösning. En våtkall mjuk bomullshanduk kan lindra i 5-10 minuters intervall.

När skall läkare kontaktas?

Om stora hudområden är drabbade, med rodnad, svår sveda och blåsbildning, bör man samråda med sjukvårdskunnig person och vid behov söka läkarvård.

Om läkare finns tillgänglig kan man vid svår sveda och blåsbildning ordineras att sätta på en medelstark kortisonkräm vid ett par tillfällen. Smörj med fuktkräm när huden fjällar. Skydda noggrant från sol i en vecka.

Lär av misstagen. Trots allt är solen en glädjebringare. Ett och annat "bränntillfälle" kan naturen klara av och läka ut utan men.

Solsting

Ett allvarligt tillstånd som bör nämnas här är äkta solsting vilket drabbar överhettade personer som fått för lite vätska under en varm dag. Symptomen är yrsel, förvirring, temperaturstegring och mag-tarmsymptom, vilket kan förväxlas med turistdiarré

Att inte överhetta småbarn är naturligtvis också viktigt, även om det inte är direkt relaterat till solstrålning utan till värme och vätskebrist. Tillståndet kan bli mycket allvarligt och ska behandlas med vätska, nedkylning och snabb läkarvård. Solsting undviks genom stort intag av vätska och möjlighet till svalka.

LÄS MER: Värmeslag och solsting

När skall barns födelsemärken undersökas?

Malignt melanom drabbar ytterst sällan barn, och barn med många födelsemärken (nevus) behöver ingen särskild läkarundersökning. I dessa åldrar kommer helt normalt många nya och växande prickar.

Nevus är inte farliga i sig. En tydligt avvikande, snabbt växande förändring är det dock klokt att låta undersöka - det finns även andra hudförändringar som kan ge besvär och som bör undersökas eller tas bort. Finns en oro kan det vara skönt att få diskutera solvanor och framtida risker för malignt melanom hos sitt barn med en erfaren läkare.

Detta gäller särskilt ljusa barn med mycket solkänslig hud, med väldigt många födelsemärken (fler än 50 stycken) eller med nära släktingar som haft malignt melanom.

Hos vuxna finns dock risken att ett malignt melanom uppstår i ett tidigare friskt nevus, som börjat ändra utseende i färg, form och storlek. Nytillkomna fläckar skall därför undersökas hos vuxna, även om de är normala hos barn.

Kräver stora, medfödda födelsemärken läkarkontroller?

Flera centimeter stora födelsemärken, som uppträder vid födseln eller under första levnadsåret, har alltid oroat föräldrar och även läkare. Men man vet nu att de är helt ofarliga. Utseendet kan dock genera barnet i skolåldern, och en diskussion om att operera bort dem kan därför bli aktuell ganska tidigt i barndomen.

De allra största födelsemärkena, de som är över 15-20 cm stora, brukar dock kontrolleras regelbundet av läkare av olika skäl. Födelsemärken bestående av blodkärl, som till exempel "eldsmärken" och "jordgubbsmärken", utvecklar aldrig cancer.

Hur behandlas malignt melanom?

Andelen som botas från malignt melanom har ökat betydligt - de allra flesta patienter botas idag med en relativt enkel operation, där några centimeter hud avlägsnas av en kirurg. Mer än 80 procent botas på detta sätt och följs därefter upp med läkarkontroller. De allra tidigast upptäckta och tunna maligna melanomen botas i det närmaste till 100 procent med en snar operation.