Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Väntetid kan påverka återfall i bröstcancer

Annons

Att få vänta i över sex veckor på strålbehandling ökar risken för återfall i bröstcancer, enligt amerikanska forskare. Det är forskare vid Dana-Farber Cancer Institute i Boston, USA, som menar att väntetiden för att få strålbehandling varierar&nbspväldigt mycket, åtminstone i USA. Därför ville de undersöka när väntetiden mellan bröstcanceroperation och strålning börjar påverka risken för återfall.

Totalt ingick över 18 000 kvinnor som insjuknade i bröstcancer i stadium 0 till 2 mellan 1991 och 2002. Kvinnorna behandlades med bröstbevarande kirurgi och strålning, men inte cellgifter. Mediantiden mellan kirurgi och strålning var 34 dagar, medan en knapp tredjedel fick strålbehandling först efter sex veckor. Drygt 4 procent fick ett lokalt återfall. Och det forskarna kunde se var att risken var ungefär 20 procent större för dem som fick strålning efter sex veckor eller senare, och den ökade kontinuerligt för var dag som gick.

Annons
Annons

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att risken för lokala återfall kan minskas genom att minimera tiden mellan bröstbevarande kirurgi och strålbehandling, och att något måste göras åt de skillnader i väntetiden som förekommer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.