Nyhet | Bröstcancer

Nytt vapen i kampen mot bröstcancer

En ny medicin har visat sig hämma tillväxten av bröstcancer och minska mängden metastaser med 80 procent. Resultatet anses särskilt viktigt eftersom en majoritet av alla som dör i cancer drabbats av tumörer som spritt sig.

Publicerad den: 2014-11-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons
Annons
Annons

Forskare vid Uppsala universitet har lyckats visa hur ett terapeutiskt vaccin kan få en stor roll i kampen mot bröstcancer. Terapeutiska vacciner skiljer sig från vanliga vacciner genom att de botar eller minskar lidandet hos personer som redan drabbats av sjukdom. Forskningen har genomförts på möss med metastaserande bröstcancer men kan användas även för andra cancerformer, eftersom målmolekylen ED-A som vaccinet angriper finns i många olika typer av tumörer. En annan fördel med vaccinet är att det skulle innebära en lägre kostnad för sjukvården än dagens cancerbehandling.

– Sammanfattningsvis anser vi att terapeutisk vaccination skulle kunna ge en ny, kraftfull och kostnadseffektiv behandlingsstrategi för solida tumörer och metastaserande cancer, säger forskaren Anna-Karin Olsson i ett pressmeddelande från Uppsala universitet. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons