Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny medicin kan minska återfall i bröstcancer

Annons

Varje år får runt 7000 kvinnor bröstcancer i Sverige. Ungefär var sjunde drabbas av den aggressiva så kallade HER2-positiva varianten. Cancerformen innebär att tumören är omgiven av ett protein som gör att den trivs bra i kroppen.

Fram till millennieskiftet var risken för att få tillbaka sjukdomen efter friskförklarandet stor. En ny behandlingsform med antikroppen Herceptin minskade återfallen med nästan hälften.

– Trots att vi har förbättrat prognosen är det ändå ett antal kvinnor som får återfall och dör i sin bröstcancer, säger Elisabet Lidbrink, överläkare på Radiumhemmet i Stockholm till Svenska Dagbladet.

Snart kan risken komma att minska ytterligare. I slutet av förra året gjordes en mindre studie där man även tillförde antikroppen pertuzumab i behandlingen. Nu ligger sjukhus i 40 länder i startgroparna för att testa pertuzumab på 3800 HER2-positiva patienter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.