Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lägre risk för bröstcancer bland utlandsfödda


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-12

Annons

Högutbildad och född i Sverige – då är risken större att drabbas av bröstcancer. Kvinnor med låg utbildningsnivå och invandrarkvinnor löper däremot lägre risk att drabbas av bröstcancer.

Samtidigt är risken att dö i sjukdomen högre för de lågutbildade och utlandsfödda. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet som följt cirka fem miljoner kvinnor mellan 1961 och 2007.

Annons
Annons

– Fram till år 2000 hade alla kvinnor i Sverige samma risk att dö i bröstcancer. Men efter det har någonting hänt. De lågutbildade och utlandsfödda kvinnor som fick sin bröstcancerdiagnos mellan 2000-2007 har av någon anledning en högre dödlighet, säger docent Tahereh Moradi vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet, som lett studien.

Studien visar att kvinnor med längst utbildning har 20-30 procent högre risk att få diagnosen bröstcancer än lågutbildade. Men samma grupp har samtidigt 30 till 40 procent lägre risk att avlida i sjukdomen jämfört med kvinnor med låg utbildningsnivå, oavsett födelseland. Förklaringen är förmodligen livsstilsfaktorer enligt forskarna.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.