Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tidig behandling för bröstcancer en förutsättning

Ju tidigare diagnos, desto bättre förutsättningar för att bli frisk - men bäst är ändå att inte bli sjuk alls. Förebyggande behandlingar skulle kunna göra att många kvinnor i riskzonen slipper drabbas av bröstcancer, menar cancerforskaren Per Hall.


Publicerad den: 2014-12-04

Mammografi
Annons

– Jag vill att vi sätter in behandling redan innan kvinnan kommer till oss med en knöl i bröstet. Vi känner ju redan idag till en mängd olika riskfaktorer för bröstcancer, så varför inte göra något innan tumören upptäcks? säger han.

Per Hall är professor i strålningsepidemiologi vid Karolinska institutet. Under Medicinska riksstämman i Stockholm talar han sig varm för att förebygga bröstcancer och skräddarsy screeningprogram för varje kvinna. På så sätt kan man minska antalet bröstcancerfall och kvinnor som avlider i sjukdomen. Och det behöver inte vara så svårt att hitta kvinnorna i riskzonen.

– Vi vet att bröstcancer kan vara ärftligt, vi vet att livsstilen påverkar och vi vet att kvinnor med mycket körtelvävnad också har en förhöjd risk för att drabbas. Om vi slår ihop de här faktorerna hittar vi snart en grupp kvinnor som har riktigt hög risk och som skulle kunna få behandling i förebyggande syfte och screenas på ett mer effektivt sätt.

Annons
Annons

Det som däremot komplicerar det hela är att den medicin som idag finns för att motverka bröstcancer ger många biverkningar. Exempelvis kan man bli illamående, trött, få hudutslag eller menstruationsliknande blödningar.

– Vi behöver helt enkelt studera det här mera. Vi håller just nu på att dra igång en studie där vi testar lägre doser, för att se om vi kan minska biverkningarna. Givetvis vore det oerhört stort om vi kunde få ner antalet fall av bröstcancer, säger Per Hall.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-8 20:57 (9 år sen)

    Skickade en fre5ga i ett annat inle4gg men vidarebefodrar allt he4r df6r jag har inte fe5tt ne5t mail e4n :S Hej! c4r en ny le4sare och giallr verkligen er blogg! Jag undrar om ni e4ven svarar pe5 fre5gor som inte handlar om er eller era hundar? Jag har en sheltie pe5 tre e5r och vi har ett problem. Ne4r hon var valp vande jag inte henne vid mindre barn, vid ett e5rs e5lder tre4ffade hon ett barn pe5 6 e5r som hade god hundvana, men han kunde inte veta att min hund inte hande barnvana se5 han rusade fram och ville klappa och busa utan att jag te4nkte pe5 det eller hann ingripa i tid. Min hund blev de5 skre4md och idag kan jag inte ha henne runt barn. Nu har det kommit fler barn i familjen och hon ske4ller och morrar med svansen mellan benen och hugger i luften om de ve4nder henne ryggen till. Jag vet inte hur jag ska tre4na, har ni ne5got tips hur man ska tre4na bort hennes beteende? Det har blivit lite be4ttre och ju lugnare barnen e4r ju lugnare e4r hon men se5 fort barnen springer eller tjoar kan hon inte slappna av och vill naffsa om de kommer ff6r ne4ra.. Jag ff6rste5r om ni inte har den tid att svara pe5 hur jag ska tre4na men ni kanske har ne5got litet tips? Kram


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.