Nytt bidrag kan minska allergiska problem i skolan

Astma och allergier bland barn ökar stort. Men genom att förbättra skolmiljöerna kan mycket bli bättre. Nu lovar regeringen att satsa en miljard på att rusta upp skolmiljön de närmaste åren.

Publicerad den: 2014-11-21
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I en rapport från Karolinska institutet förra året konstaterades att andelen tolvåringar med astma ökat med runt 40 procent på bara nio år, och mer än var femte barn har diagnosticerad allergi. Detta har blivit ett problem för skolorna, eftersom elever som får allergiska reaktioner av sådant som finns i skolan också presterar sämre än barn som inte är allergiska.

Astma- och allergiförbundet kämpade under valrörelsen för en ”klassrumspeng” för uppfräschad skolmiljö. På torsdagen fick förbundet glada nyheter när regeringen tillkännagav att man under mandatperioden kommer att införa ett statligt bidrag, liknande ROT-avdraget, som skolor kan ansöka om för att förbättra skolmiljön.

Och det är inte bara allergiker och astmatiker som gynnas av att skolmiljön åtgärdas.

Annons
Annons

– Om man till exempel förbättrar luftkvalitén så höjer man prestationen hos alla elever med så mycket som 30 procent, säger forskaren David Peter Wyon till TT. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar sinikka naumanen 2015-01-5 23:55 (5 år sen)

    Man pratar hela tiden om mögel och ventilation i skolorna men man måste prata även sånt som är väldigt viktiga saker dessa tilläggsgrejer, folk sprayar som aldrig förr deodoranter m parfymer med alla möjliga tvättmedel samt sköljmedel, sen dessa doftljus överallt, toaletterna luktar parfym andra kemikalier , jag kan inte vistas med miljöer där det är all denna salig blandning om allt detta som garanterat ställer ett helvetes bekymmer för många , andöd eller andnöd det kan bli vilket som...det måste pratas mer om detta !!
    Sinikka Naumanen
    ps. Nu kallas det så fint överkänslighet inte allergi....utan att vissa läkare bara smiter att ta upp en allergitest..tacka vet jag vanlig sopa samt tvål o vatten i stället finns Kemikalier i nästan allt..vad gör Miljöpartiet , läkarkåren, forskarna....varför är det så tyst om dessa saker ?


Annons
Annons
Annons