Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läsarfråga: ”Kan tröttheten vara pollenallergi?”

 Ungefär 20 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har allergisk snuva och pollenallergi kan vara riktigt besvärligt när den slår till. Men varför kommer 2019 blir värsta pollensäsongen på länge? Och kan trötthet vara tecken på pollenallergi? Här svarar pollenexperten  Åslög Dahl på läsarnas frågor om pollen. 


Publicerad den: 2019-03-29
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Pollen-allergi
Annons

Den 29 mars 2019 chattade Netdoktors läsare med Åslög Dahl som är forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet. Här nedan kan du läsa några av de frågor och svar som kom in.

Vill du läsa alla frågor och svar? Följ då denna länk: Chatt: Experten svarar på dina frågor om pollen>>>

1. Varför blir 2019 värsta pollensäsongen på många år?

Läsarfråga:

Hej! Jag hörde att pollensäsongen kommer bli värre i år än på 45 år. Varför?
/ Kalle

Åslög Dahl svarar:

Jag har sagt till media (för uppgiften kommer från mig) att det blir kanske inte den värsta, men en av de värsta på 45 år, och att det i alla fall gäller västra och sydvästra Sverige. I Stockholmstrakten blir det enligt mina kolleger där lindrigare. Det har att göra med att vi här på västsidan hade en måttlig blomning förra året, och att träden hade mer kraft att genom sin fotosyntes ladda upp mer näring och anlägga hängen (där pollenet bildas) inför år 2019. Så fick vi ju dessutom en rekordsommar, där de hga temperaturerna gjorde att denna fotosyntes gick på högvarv. Kombinationen av måttlig blomning och extrem värme/tillgång på solljus, alltså, är det som ligger bakom det hela.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Vi har ju mätserier av pollen sedan 1970-talet, så vi har sett detta samband redan tidigare. År 1993 hade vi ett riktigt monsterår här på Västkusten. Då hade träden så mycket hängen, att bladen inte kunde utvecklas ordentligt, och en del träd nästan strök med på kuppen, eftersom de svalt!

2. Kan man bli allergisk även som vuxen?

Läsarfråga:

Kan man bli allergisk mot pollen även på äldre dar? Och kan barn som haft pollenallergi bli av med den när de blir äldre? Jag tror att jag har fått pollenallergi nu på senare år, men jag vet inte riktigt vad jag reagerar på.

Åslög Dahl svarar:

Ja, man kan så vitt jag vet få det när som helst, även om fler äldre personer har haft möjlighet att utveckla tolerans, och det vanligaste är att man får det från förskoleåldern upp till man är ung vuxen. Å andra sidan blir det ofta lindrigare hos den som fått det i unga år, när man blir äldre. Du bör ta kontakt med din vårdcentral, så att du får testa dig.

3. Kan tröttheten vara pollenallergi?

Läsarfråga:

Hej!
Hur är tröttheten vid pollenallergi? Jag har som trötthetsattacker och funderar på om det är på grund av pollenallergi. Räcker att jag går 10 min till affären och när jag varit inne i butiken en stund så blir jag sjukt trött, känner mig helt borta i skallen och får skynda mig ut och hem för jag är rädd att somna stående. Snälla säg att detta kan bero på allergi.

Åslög Dahl svarar:

Pollenallergi medför absolut trötthet, eftersom den faktiskt påverkar hela kroppen. Allergiker som jag talat med säger att detta faktiskt är det värsta, och det har jämförts med att ha influensa hos dem som har måttlig till svår allergi. Man kan också bli rastlös, okoncentrerad och deprimerad. Men är du osäker, bör du tala med din läkare.

Läs mer om symtom på pollenallergi här >>>

4. Har pollenallergi blivit vanligare?

Läsarfråga:

Jag tycker att det verkar som om pollenallergi har blivit vanligare bland folk med åren. KAn det här stämma?!

Åslög Dahl svarar:

Ja, det stämmer. Det ökade först långsamt, men tog sedan riktig fart hos dem som är födda efter 1970. Nu är man inte riktigt överens om ökningen börjar bromsa upp eller inte, men i alla fall är det mycket vanligare nu än för femtio år sedan. Den förklaring som har mest vetenskapligt stöd att det har med en utarmad bakterieflora i tarmen att göra. Bakterier hjälper till när små barn tar upp främmande ämnen genom tarmen vilket leder till att de kan utveckla tolerans mot sådant som förekommer naturligt och egentligen inte är skadligt.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

5. Vad ska man göra för att minska pollenbesvären?

Läsarfråga:

Jag är kraftigt allergisk på våren. Vilka är dina bästa tips för att slippa alla besvär?


Åslög Dahl svarar:

Det är viktigt att du tar kontakt med en läkare, om de läkemedel som finns på apoteket inte är tillräckliga, så att du får rätt medicinering. I första hand går man till vårdcentralen eller om man har en husläkare på någon annan mottagning. Eventuellt behöver du hjälp av en specialist, och kan då få en remiss.

Annars gäller de vanliga råden: försök undvika exponering genom att inte göra något ansträngande utomhus (annars ökar exponeringen), vädra inte (varken natt eller dag), tänk på att du har pollen i hår och kläder när du kommer in utifrån, så att du duschar ur håret och byter kläder när du kommer in. Man kan få pollen på örngottet om man inte sköljer håret. Även husdjur kan ha pollen i pälsen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-06-13 17:28 (4 år sen)

  Hej! Jag är lite nyfiken när det gäller björkpollenallergi och korsreaktioner eftersom jag tydligen har alla korsreaktioner, pluss jordnötter och ASA/NSAID. Min läkare på VC kunde säga exakt vilka allergier jag hade då. Är det samma typ av blodtester man gör idag som för ca 30, 35 års sedan?
  Var på en annan VC idag och fick reda på att en pricktest är mer tillförlitlig än en blodtest som inte visar något annat än ospecifika antikroppar. Är det riktigt?

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-22 18:23 (4 år sen)

  Varför står det alltid om pollenallergier med rinnande ögon/näsa. Jag känner av de besvären lite-inte alls men blir sjuk på kvällar/nätter (vaknar om jag sover) flera timmar efter exponeringen. Reaktionen då är en mer kraftig feber inuti kroppen alt. förenat med nässelutslag. Ju mer exponerat allergen på dagen desto värre reaktion, kortisonsprutan ligger bredvid. (Kan väl tillägga att mina symtom i yngre år var som beskrivits)

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-5 18:39 (4 år sen)

  När du tar allergimedicin så blir du lite trött först men det blir du av allergin också! Men sedan när du fortsätter att ta medicinen så blir du piggare eftersom effekten ökar. Prova Citirrizin det fungerar bäst för mig.

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-1 16:29 (4 år sen)

  Har provat allergitablett men är lika trött För det? Kan det va pollen ändå? Eller är det når annat?

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-1 16:24 (4 år sen)

  Har provat allergitablett men är lika trött För det? Kan det va pollen ändå? Eller är det når annat?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons