Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergi

Lättare för allergiker att gå på restaurang

Från och med den här veckan blir det lättare för allergiker att gå ut och äta på restaurang. Ett nytt EU-direktiv kräver numera att alla som serverar oförpackad mat ska kunna redogöra för om maten innehåller olika allergener.
Annons

Funderar du på om maten du vill beställa innehåller exempelvis ägg, jordnötter, vete eller mjölk? Då kan du från och med den 13 december enligt det nya EU-direktivet kräva att få svar från restaurangen du besöker. Totalt handlar det om 14 allergener, alltså ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner, som restaurangägare och krögare måste kunna redovisa, antingen skriftligt eller muntligt, till den som har frågor.

Allergiförbundet är glada över förbättringen för Europas allergiker men ändå inte helt nöjda.

– Vi vill att restaurangerna ska gå ett steg längre och skapa rutiner för att informera gästerna om allt som finns i maten. Inte enbart de 14 vanligaste allergenerna, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och allergiförbundet, till SVT.

Annons
Annons

En lista över vilka allergener det är som du kan kräva upplysning kring hittar du här på Livsmedelsverkets hemsida.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons