Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Matallergi

Allergi eller intolerans mot grönsaker och baljväxter


Uppdaterad den: 2019-02-28

Annons

Definitioner

Födoämnesintolerans är en onormal reaktion på intag av ett eller flera födoämnen. Tillståndet ger långsammare reaktioner med en mindre dramatisk utveckling.
Födoämnesallergi är en allergisk reaktion på något man inte tål. Tillståndet ger oftast akuta besvär som uppstår snabbt.

Allergi och korsreaktioner

Allergiska reaktioner på grönsaker kan vara ganska lindriga och begränsa sig till reaktioner i mun och svalg (klåda och svullnad). Sådana milda reaktioner förekommer ofta som korsreaktion till pollen. I dessa fall försvinner ofta allergenet vid kokning.

Allergi mot grönsaker som selleri (och sellerirot) ger oftast milda reaktioner, men kan ge livshotande reaktioner hos vissa. För dem som får den allvarligaste reaktionen (alltså inte korsreaktion), försvinner inte denna typ av allergen vid kokning.

Att skala potatis kan orsaka lokala symtom hos patienter med handeksem.

Allergi mot kikärter kan förekomma, men det är mycket mindre vanligt än allergi mot andra baljväxter såsom jordnötter och sojabönor. Den allergiska reaktionen är som vid många andra typer av matallergi med nässelutslag och andra hudreaktionen som de vanligaste reaktionerna. Den vanligaste korsreaktionen är allergi mot linser.

Allergi mot linser är i Spanien vanligare än allergi mot jordnötter. Reaktionen vid linsallergi är allt från mild till livshotande anafylaktisk reaktion eller astmaanfall.

Lupiner i Sverige är giftiga blommor som växer framförallt i dikesrenar, men i Sydeuropa används fröna från vissa lupinarter till produktion av mjöl som blandas i annat mjöl. Sådana blandningar kan förekomma i importerade bakverk. Lupiner är nära besläktat med jordnötter, och sådant mjöl kan därför ge allvarliga allergiska reaktioner hos personer med jordnötsallergi.

Tomat (och tomatpuré) kan ge reaktioner hos både vuxna och barn. Det handlar huvudsakligen om intoleransreaktioner. Om man reagerar på ketchup kan man prova ketchup utan konserveringsmedel. Om man reagerar lika kraftigt på sådan ketchup beror det sannolikt på intolerans mot själva tomaterna.

Annons
Annons

Jornötter

Jordnötter är den vanligaste orsaken till dödliga allergiska reaktioner relaterat till mat, och all mat som innehåller jordnötter ska därför märkas tydligt. De som är allergiska mot jordnötter reagerar ofta på trädnötter även om det inte finns något nära botaniskt släktskap mellan dessa. Vissa som reagerar på björkpollen reagerar också på jordnötter. Några reagerar på ärtor. Det är biologisk släktskap mellan ärtor, sojabönor, jordnötter och andra baljväxter, och korsreaktioner förekommer.

Ungefär 20 % av barn med allergi mot jordnötter eller trädnötter växer ifrån allergin. Cirka 20 % blir sämre i sin allergi (går från mild allergi till potentiellt livshotande allergiska reaktioner) och de 60 % som återstår håller sig på samma allerginivå. Det är inte möjligt att förutsäga vem som kan bli bättre eller sämre med tiden. Om allergin fortsätter i tonåren och i vuxen ålder är det osannolikt att den försvinner.

Den ökande förekomsten av allergi mot nötter, frön och jordnötter har lett till flera studier om varför dessa allergier ökar och hur de kan behandlas. Bland forskningsområdena finns studier som:

  • undersöker om tidig exponering för jordnötter/jordnötsextrakt kan minska risken för att utveckla jordnötsallergi – och forskningen tyder på att detta kan ha effekt
  • försöker ändra jordnötter genetiskt för att ta bort det protein som utlöser allergin
  • utvecklar immunterapi som kan ta bort allergin när den har utvecklat sig

Sojabönor

Sojaprodukter används mycket inom livsmedelsindustrin, särskilt för att ge maten en bra konsistens, för att hjälpa ingredienserna att blanda sig med varandra (emulgator) och som vegetabiliskt protein. Sojabönor är också en viktig källa till raffinerade oljor, men dessa innehåller sannolikt inte stora mängder med allergena proteiner. Symtomen på sojabönsallergi varierar från milda till livshotande. Sojabönor räknas, i likhet med jordnötter, som en av de viktigaste matallergenerna. Det är samtidigt utmanande att undvika sojabönor eftersom de används i så många bearbetade livsmedel. 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.