Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Matallergi

Allergi eller intolerans mot fisk


Uppdaterad den: 2012-12-07

Annons

Barn som är allergiska mot torsk bör undvika all sorts fisk. Många fiskallergiker reagerar på alla fisksorter. Andra tål fisksorter som lax, öring, makrill och färskvattenfisk. En del fiskallergiker reagerar även på ångan vid kokning av fisk. I sådana fall bör ingen fisk lagas i hemmet överhuvudtaget.

Pålägg

Var uppmärksam på pålägg. Till exempel leverpastej kan innehålla fisk (ansjovis), men det går även att hitta leverpastej utan fisk.

Annons
Annons

Middag

Fiskallergiker äter ofta mycket kött istället. Middagsmaten kan dock varieras med grönsaksrätter (soppor, grytor, gratänger med mera).

Alkoholhaltiga drycker

Förr i tiden användes fisk som klarningsmedel vid vintillverkning. Vid modern vintillverkning används dock andra klarningsmedel och spår av fisk i vin är därför inte längre något problem.

Annons
Annons

Näringsmässiga konsekvenser

Fisk är en viktig källa till fleromättat fett, vitamin D, selen och jod. Behovet av extra D-vitamin bör övervägas. Fiskleverolja, som bland annat innehåller D-vitamin, ska inte innehålla fiskprotein, som är den beståndsdel i fisken som allergikern reagerar på. Teoretiskt sett är det dock möjligt att fiskleverolja kan innehålla spår av fiskprotein. Om du eller ditt barn har haft mycket kraftiga reaktioner vid intag av små mängder fiskprotein bör ni inte prova fiskleverolja på egen hand. Tillskott av selen och/eller jod måste utvärderas mot bakgrund av kostens totala sammansättning. En läkare eller dietist kan hjälpa till med detta.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.