Intresseområden sparade.
Fakta | Matallergi

Allergi eller intolerans mot soja


Uppdaterad den: 2012-12-07
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Bröd

Sojamjöl används ofta i små mängder i bröd, hamburgerbröd och korvbröd. Det finns även sorter utan soja. Det är därför viktigt att läsa innehållsdeklarationen noga.

Middagsmat

Blandprodukter av kött kan innehålla sojaprotein, till exempel pannbiffar, blandfärsburgare och korv. Detta ska framgå av innehållsdeklarationen och det måste synas tydligt att produkten är en blandprodukt. Läs alltid innehållsdeklarationen. Sojaprotein kan finnas i produkter som består av fiskfärs samt i vegetarisk färdigmat. Sojasås innehåller sojaprotein.

Stekfett

Sojaolja (som finns i sojamargarin) ska inte ge allergiska reaktioner. I teorin är det dock möjligt att oljan innehåller rester eller är "förorenad" av sojaproteiner. Samma resonemang kan användas om tillsatsen sojalecitin (E322) som används vid margarintillverkning. De mängder som eventuellt kan förekomma är extremt små. Det är därför troligt att de flesta sojaallergikerna tål dessa produkter.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Tillsatser: En tillsats från sojafiber, sojabönshemicellulosa, med E-nummer E 426 används som emulgeringsmedel, förtjocknings- och stabiliseringsmedel.

Hel- och halvfabrikat/färdigmat

Livsmedlet innehåller soja om någon av följande ingredienser finns med i innehållsdeklarationen (alfabetisk ordning):

Sojabönor, sojamjöl, sojaprotein, sojaproteinisolat.

Annons
Annons
  • Det är inte tillåtet att märka en produkt med ingrediensen vegetabiliskt protein eller hydrolyserat vegetabiliskt protein (HVP) utan att uppge proteinkällan. Detta kan dock förekomma ändå. Källan till det hydrolyserade vegetabiliska proteinet kan vara antingen ärtor eller sojabönor.
  • I sammansatta produkter kan ordet "grönsaker" bland annat betyda sojabönor.

Soja kan korsreagera med ärtor, jordnötter och andra baljväxter.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Äta borta

De som reagerar på soja bör vara särskilt uppmärksamma när de ska äta köttprodukter, fiskprodukter, hamburgerbröd, pizza och vegetariska rätter.

Näringsmässiga konsekvenser

Svensk kost innehåller traditionellt sett bara lite sojaprotein. Sojaallergi har därför inte så stor betydelse för intaget av vitaminer och mineraler.