Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Passivt tv-tittande förkortar livet

Annons

Risken att dö i förtid ökar för varje extra daglig timmes tv-tittande, enligt en ny studie.
– Vi har nog underskattat riskerna med stillasittande tidigare. Vi har mest fokuserat på motion, inte så mycket sitta-på-rumpan-tiden, säger Mai-Lis Hell&eacutenius, läkare och professor vid institutionen för medicin vid Karolinska institutet, till Svenska Dagbladet.

Ett flertal studier har tidigare visat att motion och aktivitet minskar risken att drabbas av förtida död och en rad andra sjukdomar som cancer, hjärtinfarkt, depression och demens. Däremot har inte lika många forskargrupper ägnat sig åt att studera total frånvaro av motion. Nu publiceras dock en sådan studie i den amerikanska medicinska tidskriften Circulation. Det är huvudförfattaren David Dunstan och hans forskarkollegor i Australien som ligger bakom studien. Under perioden 1999-2006 har de följt 8 800 vuxna, friska personer. Studiedeltagarna fick genomgå en rad tester, bland annat undersöktes blodfetter och förmågan att reglera blodsockret, och dessutom fick de redogöra hur mycket de satt framför tv: n under en genomsnittlig vecka. Endast den stillasittande tiden räknades, inte den tid då tv: n var på samtidigt som man till exempel strök tvätt eller lagade mat.

Annons
Annons

Totalt dog 284 personer under uppföljningstiden. Och det forskarna kunde konstatera var att risken att dö var högst bland dem som tittade på tv mest, mer än fyra timmar dagligen. Sambandet gällde oberoende av exempelvis rökning, ålder, kostvanor, övervikt, fritidsaktiviteter, midjemått och blodfetter. Mai-Lis Hell&eacutenius förklarar det med att våra kroppar är byggda för att vi ska röra på oss. Och när vi sitter still får kroppen bland annat svårare att reglera blodsockret på sikt.
– Men det behövs ganska lite för att aktivera cellernas kraftverk, mitokondrierna. Det är en enorm skillnad i energiförbrukning mellan att sitta och att stå, säger Mai-Lis Hell&eacutenius.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.