Läkare väljer bort fysisk aktivitet på recept
– Metoden är tidskrävande och det går inte lika snabbt som att skriva ut en medicin. Man måste individanpassa ordinationen till att inkludera dosering, hur ofta, med vilken intensitet och hur länge den valda aktiviteten ska utföras. Den tiden har inte allmänläkare i dag, säger Gerthi Persson till Dagens Medicin.
Hon är doktor i medicinsk vetenskap vid institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö på Lunds universitet, och legitimerad fysioterapeut. Gerthi Persson har skrivit en avhandling som handlar om läkarnas inställning till fysisk aktivitet på recept.
Resultatet visar att många läkare är positiva till själva metoden, men påpekar att den är för tidskrävande. Man menar att andra inom vården, exempelvis sjuksköterskor eller fysioterapeuter, borde skriva ut recepten istället.
– Väldigt sporadiskt använder läkarna jag pratat med fysisk aktivitet på recept och de tycker överlag inte att det är något som läkare ska syssla med. De anser att de muntliga råd som ges i dag om fysisk aktivitet räcker långt, säger Gerthi Persson till Dagens Medicin.
Studien är baserad på intervjuer med 15 allmänläkare som arbetar på vårdcentraler i Karlskrona, Växjö och Malmö. Hon påpekar att avhandlingen har gett henne en bra bild av läkarnas inställning till fysisk aktivitet på recept, trots att svaren inte kan generalisera hela läkarkåren.
Gerthi Persson vill gärna att fler blir fysiskt aktiva, ett intresse som ligger till grund för hennes studie.
– Metoden har funnits ett 15-tal år men det går trögt att få fram förskrivningar. Jag ville undersöka varför det är så svårt att implementera den. En anledning tror jag är att det finns förväntningar, både från patienter och också vården, att snabbt se ett resultat av insatt behandling. Då väljer man att medicinera i stället för att göra en beteendeförändring, säger hon till Dagens Medicin.
-
Hemorrojder
Mer än hälften av alla svenskar över 50 år har hemorrojder. Hemorrojder är små, blodfyllda knutor som från början sitter precis innanför, men senare också utanför, ändtarmsöppningen. Varför får man hemorrojder och hur blir man av med dem?
-
Så får du en hälsosam jul
Blir du så proppmätt av julbordet att du knappt orkar umgås med vänner och familj efteråt? Funderar du på vilka nyttiga komplement det finns till frestande gratänger, korvar och feta såser? Här delar Netdoktors medicinske chef Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och...
2 Kommentarer -
Diabetes typ 2
Dibetes typ 2- (eller typ 2-diabetes) kallades tidigare för åldersdiabetes är en folksjukdom som ofta har sin grund i övervikt i kombination med ett stillasittande liv.
-
Allt färre erbjuds den mest effektiva behandlingen mot fetma
Antalet som erbjuds kirurgisk behandling mot fetma minskar, trots att antalet överviktiga tvärtemot ökar. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut?
8 Kommentarer -
Sömnapné vanligt bland överviktiga med andningsproblem
Att allt fler svenskar drabbas av folksjukdomen sömnapné kan förklaras med att vi blir allt fetare. En ny studie från Akademiska sjukhuset visar att fler patienter med fetma också har problem med andningen under sömnen och behöver respirator nattetid. ”Vi ser en kraftig...
-
Benskörhet (osteoporos)
Benskörhet (osteoporos) är en sjukdom, som leder till att skelettet förlorar en del av sitt kalciuminnehåll och sin styrka. Benbrott (frakturer) kan vi alla drabbas av vid olyckor, men de kan vid benskörhet uppstå spontant eller vid lättare påfrestningar, till exempel f...
-
Behandling av benskörhet
Benskörhet är en folksjukdom och kan leda till många olika typer av benbrott. Men hur behandlas benskörhet?
-
Fetmapatienter tvingas ta snabblån – orkar inte vänta på remiss
Trots att var femte svensk lider av fetma saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket försvårar en jämlik vård över landet. Samtidigt är fetma är en sjukdom som måste hanteras på samma sätt som andra kroniska sjukdomar.
4 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Anledningen till att det går trögt är att patienter inte ens vill ha receptet. Det är dyrt att träna på recept. Det är billigare att själv köpa ett gymkort utan recept, än att bli tvingad att betala det dubbla för att få ett gymkort. Patienter blir lurade att köpa gymkort på dyrare ställen istället för att vända sig till ett billigare gym. Köper man ett kort genom läkarens recept på friskis och svettis kostar det 200 kr i månaden men om man vänder sig utan recept direkt till tex fitness24seven så kostar det bara 99-169 kr per månad. Varför ska man ha ett recept som tvingar en att köpa dyrare gymkort?
Jag tycker att patienter skall inte förövas eget ansvar för sin hälsa. Att behöva ha recept för träning är i mina ögon att omyndigt förklara patienterna. Läkarna borde informera patienten ATT den behöver träna sedan kan personen ta kontakt med sin sjukgymnast för att få ev restriktioner om det inte räcker med instruktören på gymmet. Sedan är det till var och ens intresse att vara rädd om sin egen hälsa. Läkarna är tillräckligt belastade med att behandla sjukdomar och rädda liv.
Inga har kommenterat på denna sida ännu