Fysisk aktivitet på recept förordas

Annons

Det borde skrivas ut allt fler recept på fysisk aktivitet och motion, enligt läkaren Lillemor Nyberg. Hon menar att&nbspsjukvården gör&nbspsom de brukar, och skriver ut recept på läkemedel och inte på motion.
– I och med att fysisk aktivitet både kan behandla problem och förebygga många sjukdomar så är det viktigt att man får det alternativet presenterat för sig, säger Lillemor Nyberg, distriktsläkare som sitter i nationella Far-gruppen.

Fysisk aktivitet kan göra mycket stor skillnad för en patient och enligt Lillemor Nyberg är det inget unikt att patienter som börjar med motion kan sluta äta mediciner.
– Man vet ju att man kan minska medicineringen och man har ju också sett att man inte behöver börja med någon medicinering om man nu har fått ett recept på fysisk aktivitet.

Annons
Annons

Det är sedan flera år tillbaka möjligt att få fysiskt aktivitet, så kallade Far, utskrivet på recept&nbspav legitimerad personal inom sjukvården. Men det&nbspråder stora skillnader i landet hur ofta det sker. Riksgenomsnittet är runt 1 000 recept per landsting om året. En sakta ökning märks av antalet recept på fysisk aktivitet som skrivs ut, men det är fortfarande många landsting som har dålig kontroll då det saknas samordning.
– Det finns ett stort behov av att skapa en fast rutin för hur man ska förskriva, och det är på gång, både på landstingsnivå och nationell nivå, säger Lillemor Nyberg.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons