Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler ungdomar än förväntat får andnöd vid träning


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-19

Annons

Fler ungdomar än förväntat får andnödsattacker när de anstränger sig vid träning och idrott. Hela 14 procent av unga i 12-13 årsåldern uppger att de haft en andnödsattack någon gång det senaste året i samband med fysisk aktivitet, skriver Akademiska sjukhuset.

Detta framgår av en större andningsstudie som skickades ut till 3 800 unga i 12-13 årsåldern i Uppsala.
Henrik Johansson, sjukgymnast på Akademiska sjukhuset förvånas inte över att drygt åtta procent av ungdomar hade astma, men han blir förvånad över att så många haft andnödsattacker.

Annons
Annons

– Vi är förvånade över att så många hade haft en andnödsattack efter ansträngning utan känd orsak, och besvären var vanligare bland flickor. Dessutom nådde endast 12 procent upp till nationella och internationella rekommendationer för fysisk aktivitet, att röra på sig minst en timme om dagen,

I februari kommer fas två av studien att inledas. Fas två innebär uppföljande undersökningar. Totalt kommer 100 ungdomar med andningsbesvär att kallas till en fördjupad undersökning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.