Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Simning

Simning är mycket bra träning och passar de allra flesta.


Publicerad den: 2013-01-17

Annons

Simning är en så kallad icke-viktbärande träningsform. Du använder musklerna på liknande sätt som vid löpning och vissa andra idrotter, utan att belasta lederna. Det är dock viktigt med rätt teknik för att få bästa möjliga effekt av träningspasset.

Bra träningsform för gravida

Simning är en säker och bra träningsform för gravida, men precis som med annan träning märker du att det blir tyngre och du blir snabbare trött desto större magen blir. Sänk då farten något, gravida rekommenderas att träna med 60–70 % av den intensitet som man vanligtvis tränar med. Om du är gravid bör du komma ihåg att undvika bubbelbad, bastu och bad i både mycket kallt och mycket varmt vatten.

Eftersom simning är en icke-viktbärande aktivitet får du inte heller något extra skydd mot benskörhet så det kan vara en god idé att variera träningen med andra aktiviteter.

Även om simning är en träningsform med låg risk är det viktigt att öva upp rätt teknik. Dålig teknik kan ge skador och leda till att du inte får de resultat som du vill. Att plaska runt hej vilt i vattnet och ha som mål att få till största möjliga antal simtag leder inte nödvändigtvis till att du förflyttar dig snabbare, men du blir garanterat fortare trött.

Annons
Annons

Mer kraft i varje simtag – inte fler antal tag

Om du har problem med att få till rätt teknik kan du höra med närmaste simklubb/simhall om de håller simkurser eller har instruktörer som kan hjälpa dig. När du övar på rätt teknik bör du inte ha som mål att simma så fort som möjligt. Ta det hellre lugnt tills tekniken sitter. Kom ihåg att de snabbaste simmarna inte är snabbast för att de tar fler simtag än dig, utan för att de får mer kraft i tagen och kommer längre med varje simtag.

Variera simtekniken under varje träningspass. Om du inte kan bröstsim, crawl, ryggsim eller fjärilsim kan det vara en bra idé att lära sig det. Eftersom det är svårare att träna på något som man inte är bra på, ger det dig en större utmaning och ännu bättre simträning. Dessutom kan det vara smart att lägga in intervallträning för att förbättra formen och uthålligheten.

Lär dig livräddning

Georgia State University ger bland annat dessa tips för att få ut mer av simpassen:

  • Om du klarar att hålla kroppen lång och strömlinjeformad minskar du vattenmotståndet och det blir lättare att ta sig fram snabbt.
  • Pressa inte händerna genom vattnet. Då tekniken blir bättre ska det kännas som att du klättrar upp för en stege – där händer och underarmar vilar mot massiva stegpinnar av vatten.
  • Utan riktig träning i livräddning kan det kosta dig livet att försöka rädda någon – oavsett hur bra din form är och hur duktig du är på att simma.
Annons
Annons

Många simmare skadas i kollisioner

Vissa upplever klorerat vatten som plågsamt. Simglasögon kan hjälpa mot svidande ögon, vadd eller öronproppar kan hjälpa mot öronbesvär och en näsklämma kan hjälpa om du tycker att det gör ont eller är obehagligt att få vatten i näsan.

Simskador är vanligtvis lokaliserade i skuldrorna. Sådana skador orsakas av dålig teknik, överträning och/eller muskelsvaghet eller obalans i muskelstyrkan i skuldrorna.

Det finns några säkerhetsregler som du bör följa för att minska risken för att drunkna:

  • Lär dig att simma! Lägg tid på att få till en bra teknik.
  • Simma aldrig ensam om du simmar på platser utan badvakter. Simma tillsammans med någon eller få eventuellt någon att följa med dig från land/båt.
  • Simma inte när det är mörkt ute eller om du är påverkad av alkohol, narkotika eller sömnmedel.
  • Pausa om du får kramp i musklerna och det blir svårt att simma.
  • En orsak till skador är att simmare kolliderar med varandra eller olika objekt. Se dig för och följ markeringen för vart du får simma.

Träning i vatten – fördelaktigt vid uppträning

Enligt svenska Livräddningssällskapet är det inte farligt att simma strax efter att man har ätit, som vissa hävdar. Men efter en stor måltid är det ofta obehagligt att gå rakt på ett träningspass så det kan ändå vara klokt att vänta en stund.

Annan träning i vatten används mycket under uppträning av patienter som har skador eller sjukdomar. Enligt BBC visar forskning att träning på midjedjupt vatten minskar trycket på lederna med 50 % medan att träna med vatten till bröstet minskar trycket på lederna med 75 %. Personer som nyligen har fått satt in en höftprotes är ett exempel på en grupp som ofta får träna upp sig i vatten. Dessa personer behöver avlastning och kan gå bra i vatten eftersom detta leder till att skadan/besväret inte utsätts för full viktbelastning och att patienten kan gå med ett gångmönster som är närmast normalt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.