Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Livslångt projekt att må bra

Hösten är här och du kanske känner att det är dags att ta tag i den där viktnedgången som blivit lite vilande under sommaren. Dietisten och Netdoktors expert Mona Hallin, ger tips på hur du kan upprätthålla en god balans vad gäller kost och träning.
Annons

– Det viktigaste att tänka på, och som man bör fråga sig själv innan man sätter igång ”projekt viktnedgång” är följande: ”Är det här verkligen rätt tidpunkt?”, och ”Är jag tillräckligt motiverad?”. Det är väsentligt att man är så ärlig som möjligt mot sig själv innan man fattar beslut att gå ner i vikt. Har man inte tiden eller orken är det sannolikt dömt att misslyckas redan från början, säger Mona Hallin, legitimerad dietist i Stockholm.

Innan man beslutar sig för att genomgå några större förändringar bör man därför ta sig en titt på hur ens liv ser ut i övrigt, menar Hallin.
– Låt säga att du ska skola in barnen på dagis, din relation kanske är lite svajig, eller du kanske ska börja ett nytt jobb som tar upp väldigt mycket av din tid och energi. Ser man till sin helhetssituation inser man ganska snabbt om det finns tillräckligt med tid och energi för att verkligen kunna göra något åt sin viktsituation. Inser man att tiden och motivationen inte riktigt finns rekommenderar jag att man skjuter på det. Men därmed inte sagt att man ska strunta i det. Ett enkelt knep är att skriva in i sin agenda när man ser att det finns möjlighet att ge viktnedgången en ärlig chans.

Det hör närmast till vanligheten att folk som vill gå ner i vikt faller tillbaka i ett dåligt mönster ett kort tag därpå. De största bovarna i dramat är enligt Hallin ett flertal faktorer, men det finns ett par som är ständig återkommande.
– Det allra vanligaste misstaget folk begår när de vill gå ner i vikt är att de har för bråttom. Man vill gärna se resultat så snabbt som möjligt och det resulterar ofta i att man inte lyckas upprätthålla en god kost och motion, och tyvärr blir risken överhängande att man ska misslyckas med sitt mål.

Annons
Annons

Hon berättar att det är vikigt att ha i åtanke att det är ett livslångt projekt om man vill gå ner i vikt. De förändringar man vill genomföra bör utgå från sin egen situation och det finns inga genvägar till ett hälsosammare liv.
– Är det så att du verkligen behöver/vill gå ner i vikt handlar det om förändrade livsstilsvanor och då hjälper sällan några snabba bantningskurer. De hjälper kanske för stunden och du tappar några kilon men i det långa loppet måste du inse att det krävs förändrade mönster i det vardagliga livet. Det handlar helt enkelt om hur man ska leva resten av sitt liv.

Det är med andra ord väldigt omfattande och stora frågor man behöver ställa till sig själv. Och beslut som man måste fatta på egen hand, även om de kan kännas övermäktiga.
– Jag förstår att det kan kännas jobbigt att fatta beslut som man ska försöka vidhålla för resten av livet. Men samtidigt är det viktigt att man gör det, att man inser och är villig att förändra sin livssituation för att må bättre och för att få ett långt liv.

När skulle du säga att det är dags att söka professionell hjälp?
– Jag skulle inte vilja påstå att det finns någon gräns i antal kilo, utan det rör sig mer om en mental gräns. Känner man att man försökt gå ner i vikt flera gånger utan att lyckas och att viljan finns där men att det bara inte går, då tycker jag att det är dags att uppsöka hjälp.

I Sverige blir allt fler överviktiga, berättar Hallin. Och hon beskriver den ökande statistiken som en tickande bomb.
– Ja, ur hälsoperspektiv skulle jag säga att dagens fetma och övervikt är ett mycket stort problem. När antalet personer som lider av övervikt blir allt fler blir det dels kostsamt för samhället men i första hand är det jobbigt för individen.

Annons
Annons

Finns det något samhällsansvar?
– Jag tycker att man bör möjliggöra fysiska aktiviteter på ett helt annat sätt. Som att det till exempel alltid bör finnas en trappa att välja istället för hiss eller rulltrappa samt satsa på fler grönområden som lockar till fysisk aktivitet. Men det är klart, till syvende och sist är det upp till den enskilde individen, säger Mona Hallin.

Avslutningsvis vill Mona Hallin varna för diverse bantningskurer som utlovar snabb viktnedgång.
– Som jag redan nämnt finns det en överhängande risk att man har för bråttom när man vill gå ner i vikt och så slutar det med misslyckanden. Även här kommer den enskilde individens ansvar in och visst kan man välja att försöka sig på olika bantningsmetoder. Ibland kan man behöva det som en kickstart men det viktigaste är att inse att det är ett livslångt projekt. Och är det någon metod som verkar för bra för att vara sann är den förmodligen det också, avslutar Mona Hallin.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-05-29 21:06 (11 år sen)

    The problem is they are not rtaglueed like mortgage companies and auto lenders. Short term notes can legally carry rates upwards of 2000% (yes 2000) APR. That is pretty much what you are paying at those cash advance places when you do the math. They exist because there is a need


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.