Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kom i form i sommar

Med sommaren följer värme, sol och bad men det innebär också en tid då den bleke svensken ska våga visa sina vita vinterben ute i det fria. Helt plötsligt står du där i shorts och linne. Frågan uppstår: hur trygg känner du dig inför årets strandsäsong då plaggen åker av?
Annons

För dig som har inte räds att visa din kropp utan som gladeligen hoppar i bikinin eller badbyxan kan man bara säga grattis. Men för alla er andra som känner ett behov av att komma i form inför sommaren ger Netdoktors profil inom träning &amp kost, Malin Ewerlöf Krepp, några tips att ta med sig på vägen.

– Det vanligaste felet som många gör när de börjar träna är att man vill gå från noll till hundra på en gång, vilket oftast bara resulterar i att man känner sig dåligt och så lägger man ner i förtid. Jag rekommenderar att man lyssnar till sin kropp och tar ett steg i taget. Börja med en promenad som sedan kan utvecklas till ”power-walk” för att slutligen kanske kunna ta en löprunda, säger Malin Ewerlöf Krepp.

Hur ska man få upp motivationen om man inte tränat på länge?

– Så här års tycker jag att man ska försöka lämna soffan, ta på sig skorna och ge sig ut i den friska luften. Sen gäller det som sagt att ta det lugnt i början, men när man väl kommit över första tröskeln brukar träningen därefter också bli roligare. Varje pass ska vara så lätt att du kan tänka dig att köra ett nytt pass nästa dag.

Annons
Annons

Hitta sin egna motionsform

Men det är inte alltid så lätt för alla att ta det där första steget. Och Malin Ewerlöf Krepp medger att det kan vara svårt för var och en att hitta sin egna träningsform.
– Alla gillar ju kanske inte att vara ute och gå eller springa men då kan man ju testa att ta en cykeltur eller något annat man gillar. Enklast är nog att pröva sig fram till den träningsform man själv tycker känns givande och rolig på samma gång. Man ska utgå från sig själv och sina egna behov.

Malin Ewerlöf Krepp rekommenderar även de lite mer ”träningsvana” att ge sig ut i naturen.
– Lämna gymmet och andra instängda lokaler. Våren och sommaren är kort här i Sverige så det gäller att passa på när man har möjlighet att vistas ute.

Finns inga genvägar – bara senvägar

Om man vill få en genomtränad kropp utan att för den delen spendera större delen av sin vakna tid till träning rekommenderar Malin Ewerlöf Krepp att satsa på konditionsträning.
– Självklart är den bästa vägen till en vältränad kropp att variera träningen, man behöver såväl kondition som styrketräning. Men är man mest ute efter att få ett bättre flås är löpning eller promenad det mest effektiva.

För de som känner ett behov av att komma i form snabbt kan det vara lockande att gå ut stenhårt och träna som en galning under en period, men även i detta fall uppmanar Malin Ewerlöf Krepp folk att ta det lugnt.
– Tyvärr finns det inga genvägar till toppformen. Det bästa man kan göra är att försöka ha ett långsiktigt tänkande och sätta upp realistiska mål. Ett värstingpass ger i slutänden väldigt lite så jag rekommenderar alla att hellre träna lite och ofta än mycket och sällan. Det skapar en kontinuitet som gör att du orkar hela vägen, plus att träningen blir roligare på så sätt. Är man dessutom i dålig form när man börjar träna så märker man resultat väldigt snabbt, vilket ger inspiration till att upprätthålla träningen även under andra delar av året, avslutar Malin Ewerlöf Krepp.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.