Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya fynd om överviktsoperationer

Vikt, kön eller sjukdom spelar inte någon större roll när det gäller hur väl en överviktsoperation skall lyckas. Det visar en ny studie från Universitetssjukhuset i Örebro.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-10-05
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Forskaren Erik Stenberg och hans kollegor har studerat 2507 överviktsopererade patienter från tilv kliniker i Sverige.

Forskargruppen har analyserat olika faktorer och kommit fram till att vissa faktorer är viktiga att ta hänsyn till men faktorer som vikt, kön och sjukdom är av mindre betydelse än man trott innan. 

– Det vi har funnit är att patientrelaterade faktorer sannolikt är av mindre betydelse för risken att utveckla komplikationer än vad man tidigare trott. Det är ett viktigt fynd och skapar en motvikt mot andra studier som lyft fram dessa patientrelaterade faktorer, säger Erik Stenberg, läkare vid kirurgiska klinikerna i Örebro och Lindesberg samt doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro Universitet.

Annons
Annons

Blodsockernivån spelar roll vid operationstillfället

De viktigaste resultaten av studien visar att blodsockernivån vid operationstillfället spelar roll och att tarmen försluts på ett visst sätt vid den vanligaste typen av överviktsoperation.

Högt blodsocker, även inom normalnivå, ökar risken för komplikationer efter operation. Studien visar också att det även gäller patienter utan diabetes, vilket inte varit känt sedan tidigare. Men fler studier krävs för att kunna bekräfta detta och innan det kan komma till praktisk användning.

Studien har även visat på betydelsefulla resultat i hur tarmen försluts vid en gastric bypass.

Annons
Annons

– Vi har även visat att man ska försluta defekterna i tarmens upphängning vid gastric bypass. Detta har inte visats i en randomiserad studie tidigare och har därför fått genomslag i hela världen, säger Erik Stenberg.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-10-6 07:55 (6 år sen)

    Annika Dahlqvist har kommenterat på sin blogg + kommentarer på det!
    http://annikadahlqvist.com/2016/10/05/blodsockret-viktigt-for-komplikationsrisken-vid-overviktsoperation/


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons