Hjärnceller som styr ätandet upptäckta

Amerikanska forskare har identifierat hjärnceller som styr ätandet hos möss. Genom att ”slå på” eller ”stänga av” dessa hjärnceller kan forskarna få mössen att äta eller sluta äta oavsett om de är hungriga eller inte. Upptäckten kan leda till bättre behandlingar för sjukdomar som övervikt och anorexi.

Publicerad den: 2013-10-02
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

I studien användes genmanipulerade möss vars hjärnceller, i den del av hjärnan som tros styra ätandet, kunde kontrolleras med en laser. När forskarna ”aktiverade” dessa celler började mössen äta glupskt oavsett om de var hungriga eller helt mätta. Forskarna kunde också genom att ”slå av” cellerna få hungriga möss att sluta äta.

Möjligheten att så precist kontrollera ätande understryker, enligt forskarna, att olika typer av ätstörningar inträffar när något ”går snett” i den delen av hjärnan.

– Vi tänker oss att ätandet har med metabolism och kroppen att göra, men det är trots allt så att den kontrolleras av hjärnan, säger Garret Stuber, en av forskarna bakom studien, till Science News.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tina Kahn 2013-10-3 13:13 (6 år sen)

    Men om det, som i mitt fall, handlar om missbruk hjälper det ju inte min livssituation. Man måste komma till den psykologiska roten till missbruket.
    Den här styrningen kanske inte heller hjälper missbrukarna, eftersom det inte alltid handlar om hunger i vårt fall.

  • Avatar Marita 2013-10-4 09:32 (6 år sen)

    Precis Tina!
    Ätstörningar kan ju handla om ett missbruk för att tex hantera stress och påfrestningar. Det känns för mig obehagligt om man bara skulle styra om i hjärnan med tex läkemedel för att ta bort symptomen då - om man inte också, eller allra hest istället, bearbetar de riktiga orsakerna så att människan blir fri att leva annorlunda. Om man styr ätandet genom läkemedel vad händer i de fallen - är det risk att man flyttar missbruket till något annat, som droger, alkohol, sex, shopping... Möjligheterna är ju många. Att flytta problemen till nya områden gör ju inte saken ett dugg bättre.


Annons
Annons
Annons