Global fetmaepidemi – två miljarder feta eller överviktiga

Mer än två miljarder människor över hela världen är överviktiga eller feta. Mexikanare är fetast i världen, mer än 70 procent av mexikanerna är överviktiga och var sjätte medborgare riskerar att drabbas av typ-2 diabetes.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2015-03-13
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Världshälsoorganisationen, WHO, står inför en utmaning. Den främsta dödsorsaken världen över är vällevnadssjukdomarna och för att få bukt på fetmaepidemin har WHO nu uppdaterat sina kostråd. Max 10 procent av energiintaget får komma från tillsatt socker eller motsvarande.

Enligt Livsmedelsverket äter svensken 17 kilo tillsatt socker per år. Motsvarande siffra för amerikanen är 29 kilo.

– Jag struntar i vem som bär störst ansvar, vi måste städa upp matmiljön så den blir säker, svarar professor Laura Schmidt vid Kaliforniens universitet i San Francisco, som leder ett unikt forskarnätverk som heter Sugar Science som sammanställt mer än 8000 vetenskapliga studier om hälsoeffekterna av tillsatt socker för att kunna ge klara råd till allmänheten.

Annons
Annons

Ingen längtar efter att bli fet menar Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska institutet och för att kunna ta itu med problemen så behövs ett kunskapscentrum menar han.

Tänker du på vad du stoppar dig? Och anser du att det behövs ett kunskapscentrum för att ta itu med fetma och överviksproblem? Kommentera direkt under nyheten!

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons