Nyhet | Vikt & kost

Fisk till midsommar - så undviker du höga halter av miljögifter

Fisk och skaldjur är ett måste på de flesta midsommarbord. Men vissa fiskar ska man faktiskt vara lite försiktig med att äta, speciellt om man är barn, ung eller kvinna i barnafödande ålder, skriver Livsmedelsverket.


Publicerad den: 2019-06-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Midsommar-mat-sill
Annons

 

Fisk är nyttigt och innehåller till exempel omega-3-fetter, D-vitamin, jod och selen och Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk två till tre gånger i veckan. Samtidigt varnar Livsmedelsverket för att vissa fiskar kan innehålla miljögifter. Feta fiskar från Östersjön och Bottniska viken kan innehålla miljöföroreningar som dioxiner och PCB:er. 

De som är mest känsliga för miljöföroreningarna är unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar, barn och ungdomar.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

– För att inte få i sig för mycket miljögifter råder vi barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder att inte äta den här typen av fisk oftare än 2-3 gånger om året, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Övriga personer kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

Här är fisk med högre halter av miljöföroreningar

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern, samt lax som är fångad i älvarna omfattas av Livsmedelsverkets kostråd.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken (strömming och sill är samma art, men söder om Kalmar kallas den sill och norr om Kalmar kallas den strömming.)
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern

Fisk som innehåller låga halter miljögifter

Oftast är den lax som man köper i butik odlad eller vildfångad i andra hav än Bottniska viken och Östersjön och innehåller förhållandevis låga halter av miljögifter. Sill som köps på burk i affär kommer oftast inte heller från dessa vatten, och kan därför ätas oftare. Om du är osäker kan du läsa på förpackningen eller fråga någon i butiken var fisken kommer i från.

Annons
Annons

    Källor

  • Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/kolla-var-fisken-kommer-ifran-i-midsommar

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu