Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Silver i kosttillskott trots förbud

Annons

Enligt en granskning av förekomsten av silver i konsumentprodukter,&nbspsom Sveriges Radios&nbspVetenskapsradio&nbsphar gjort, är det många hälsokostbutiker som säljer kosttillskott som innehåller silver trots att det är förbjudet.

Forskning tyder på att det kan vara farligt med nanometerstora partiklar av metalliskt silver. Men förespråkare hävdar att silver i kosttillskott kan hjälpa till att syresätta kroppen och döda mikrober.

Annons
Annons

– Problemet med nanopartiklar är att de är väldigt små och att de har väldigt stor yta i förhållande till sin storlek. Det gör att de blir väldigt aktiva, säger Emma Haldin på Livsmedelsverket till Sveriges radio, Vetenskapsradion.

Sedan tidigare är det känt att ett stort intag av silver kan leda till förgiftning, men hur skadligt det är med små doser råder det delade meningar om. Enligt livsmedelsverket är det också bristen på bevis för att silver gör nytta i kroppen som ligger bakom förbudet mot silver i kosttillskott.

Enligt Vetenskapsradion är det fortfarande lätt att få tag på kosttillskott som innehåller silver, både i hälsokostbutiker och via internet.

– Jag blir förvånad och jag tycker det är synd att man inte tagit till sig den lagstiftning som faktiskt finns, säger Emma Halldin till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.