Övervikt kan ge D-vitaminbrist

Annons

Det uppmärksammas alltför sällan av vården att överviktiga personer har allvarlig brist på D-vitamin och rubbad kalkomsättning i kroppen, menar forskare vid Uppsala universitet. Forskarna har gjort en studie bland 108 överviktiga patienter varav sju av tio visade sig ha D-vitaminbrist, rapporterar TT.

Det är Per Hellman, professor i kirurgi och doktorand Hella Hultin som ligger bakom studien, som är publicerad i medicintidskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Forskarna menar att överviktiga personer ofta behöver vitamintillskott för att inte riskera till exempel benskörhet.
– Problemet med D-vitaminbrist kvarstår och kan även förvärras efter operation för övervikt, något som få känner till. Därför behöver man fortsätta med detta tillskott även efteråt, skriver Hellman i ett pressmeddelande.&nbsp&nbsp

Annons
Annons

Det är ännu oklart hur bristen på D-vitamin uppkommer men forskarna tror att det är övervikten som leder till vitaminbristen och inte tvärtom. Studieresultaten visar även att patienterna i studien hade störd funktion i bisköldkörteln som kontrollerar omsättningen av kalcium.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons