Världens farligaste bekämpningsmedel finns i svensk mat

Världens farligaste bekämpningsmedel finns i svensk mat

22 av världens farligaste bekämpningsmedel förekommer i svenska livsmedel, trots att de är förbjudna i hela EU. Det visar en ny granskning som SR Ekot gjort genom att studera Livsmedelsverkets stickprovskontroller.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-03-23
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

En del av de farliga bekämpningsmedlen är hormonstörande och farliga i mycket små mängder. SR Ekots nya granskning, som gjorts i samarbete med boken Miljödieten, visar att Livsmedelsverket inte slagit larm om detta trots att de hittat rester av de farliga bekämpningsmedlen från europeiska odlingar.

– Vad jag kan se nu är det flera av de här hormonstörande ämnena som förbjöds för 10 år sedan i Europa. Men de används fortfarande, säger Peter Bergkvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, till SR Ekot.

Farliga ämnen i frukt och grönsaker

Enligt Ekot har resterna av de hormonstörande ämnena hittats i vanliga frukter som äpplen, apelsiner och vindruvor men också i russin, chilifrukter och ris. I de flesta fall har frukterna och grönsakerna odlats utanför EU.

Annons
Annons

Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen säger till SR Ekot att ämnena är farliga i små mängder och att de kan påverka förmågan att reproducera sig, både hos djur och människa.

Men på Livsmedelsverket tycker man att utvecklingen går framåt. När Ekot intervjuar Petra Fohgelberg, statsinspektör på Livsmedelsverket, säger hon så här:

– Antalet fall som innehåller så höga nivåer att de är skadliga för oss konsumenter minskar. Om vi håller oss till överskridande av gränsvärden så har det minskat drastiskt sedan 2009. Då är det en klar trend rakt neråt.

Annons
Annons

Så länge halterna av de giftiga bekämpningsmedlen inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden kommer myndigheten inte att slå larm. Det är med andra ord fortfarande fritt fram för bönderna att fortsätta att använda olagliga bekämpningsmedel.

Människor som helt vill undvika bekämpningsrester bör konsumera ekologiskt producerad mat.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Eva 2016-07-12 00:46 (4 år sen)

    Ja jag äter då bara EKO mat..om det nu går att lita på att det är det!?
    Vi är ju så förda bakom ljuset idag.... bara penningen som styr idag, man blir mörkrädd! Vart är vi på väg, 0 koll....


Annons
Annons
Annons